Walter Gibbons - Jungle Music (Strut)

Partyscene Redactie | 14 oktober 2010
music

Pionier

Intro: In een nog niet eens zo lang vervlogen verleden was een dj nog gewoon een plaatjesdraaier met vooral een boel praatjes tussen z'n plaatjes. Gelukkig voor ons waren er ook toen al buitenbeentjes die het net even anders dan anderen wilden laten klinken.

Hoewel de naam van Walter Gibbons zelden direct naar boven komt drijven als je aan de discopioniers denkt, was hij er wel degelijk één. Voor de liefhebbers van echte disco zijn er hier heel wat mooie staaltjes te vinden van uitgerekte discogrooves.Genre: Disco en electro-funk.

Bijzonderheden: Eén van die jongens was Walter Gibbons. Walter maakte zijn eigen, langere versies van discosingletjes door a- en b-kant versies van singles achter elkaar door te draaien. Met z'n spoelenrecorder maakte hij z'n eigen re-edits door stukken uit de band te knippen, en deze ergens anders weer tussen te plakken en nieuwe stukken daartussen te voegen. En zo werd dus de extended remix uitgevonden! Hoewel zijn naam zelden direct naar boven komt drijven als je aan de eerste discopioniers denkt, was hij er wel degelijk één. Salsoul liet hem een groot deel van haar hits met behulp van de originele master-tapes remixen, en Walter bracht met succes de eerste commercieel verkrijgbare disco maxisingle, Double Exposure's 'Ten percent', uit.

Deze dubbel-cd volgt Walter van een van z'n eerste, niet eens zo foutloze, re-edit tot halverwege de jaren tachtig. Een periode waarin hij zowel het 'licht' zag, als geconfronteerd werd met misschien wel de eeuwige duisternis, toen hij het gevecht met de ziekte Aids verloor. Walters opzwepende, percussieve breaks weten nog steeds indruk te maken, ook al klinkt een gedeelte van de discomuziek soms wat achterhaald. Verrassend is ook de overgang van de 70-er naar de 80-er jaren. Walter stond ook daar aan de basis van een heel nieuwe stroming; de electrofunk, met z'n Roland 808 beats; samen met de disco de voorloper van de huidige dansmuziek.     

Hoogtepunten: Voor de liefhebbers van echte disco zijn er hier heel wat mooie staaltjes te vinden van, met geweldige breaks, uitgerekte discogrooves.

En voor nog niet wist waar de moeder van al die electro-funk-wave nummers, 'Set it off', eigenlijk vandaan komt, zowel Strafe als Harlequin Fours versies zijn hier opgenomen.  

Dieptepunt: Mocht je wat tegen gedateerde muziek hebben, waag je er dan niet aan.       

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Walter’s breaks zijn zo heerlijk dat je vaak gewoon vergeet dat het allemaal al een jaar of 30 oud is.

Oordeel zelf: Tracklisting & luisterlinks van Jungle Music

Luister ook eens naar: The Disco Tech of Cosmo

Double Exposure - Ten Percent disco mix walter gibbons 1976

 

Walter Gibbons / Jungle Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws