Johannes Heil - Loving (Cocoon)

Partyscene Redactie | 4 oktober 2010
music

DJ Tool

Intro: Technoveteraan Johannes Heil is een nieuwe weg ingeslagen: op zijn recent verschenen album voor het Duitse Cocoon-label baant hij zich een weg langs geijkte housepaden. Komt de oude rot in het technovak weg met de verrassende route die hij kiest?

Technoveteraan Johannes Heil is een nieuwe weg ingeslagen: op zijn recent verschenen album voor het Duitse Cocoon-label baant hij zich een weg langs geijkte housepaden. Komt de oude rot in het technovak weg met de verrassende route die hij kiest?Genre: (tech)house.

Bijzonderheden: Ondergetekende heeft de nieuwe plaat van zijn persoonlijke technoheld Johannes Heil vele malen beluisterd, de afgelopen tijd. Zo nam hij de promo op vakantie mee, als mp3-bestand op z'n Zen Micro, naar een Grieks eiland. Daar werd het zevende (!!) album van de Duitse producer en live-performer, liggend op een strandstoel - Mythos biertje in de ene hand, goed boek in de andere - in een relaxte stemming onder een gloeiend hete zon beoordeeld. De muziek op Loving leent zich uitermate goed voor een snikhete zomerdag. De sound is niet moeilijk, lekker dansbaar en jaagt liefhebbers van andere elektronische muziekgenres niet weg. Heil heeft zijn welbekende, dreigende techno/electro-toon verruild voor een ‘niets aan de hand’ housevibe met wat percussie, een electro-riedeltje hier en daar en wat verwarmende soundscapes. Het is zo’n cd die je gemakkelijk consumeert. De twaalf tracks liggen niet zwaar op de maag en voordat je het weet, heeft de laatste noot geklonken. Je hoort goed dat iemand met de nodige studio-ervaring aan het werk is geweest, maar daar schuilt ook de kwetsbaarheid van deze cd. Elke keer verrekt Heil het om een productie uit te bouwen naar een verrassend, tijdloos muziekstuk. De argeloze luisteraar, thuis op de bank, komt bedrogen uit. Veel meer dan met een aanstekelijk sampletje, wat beats en continue terugkerend melodietje komt Johannes Heil niet.

Hoe origineel sommige gecreëerde samples ook zijn, Loving is geen album dat op de lijst van tijdloze dance-platen aller tijden komt. Maar slimme dj’s die de hoogtepuntjes van deze schijf verzamelen in hun sets, hebben er een prima tool bij.

Hoogtepunt: Het is duidelijk dat een bewonderaar van Heil, landgenoot Sven Vath, het album op zijn Cocoon-label uitbrengt: Loving bevat zogezegd een aantal uitstekende dj-tools.

Daarbij moet gezegd worden dat het intro van deze cd: ‘Hallelujah’, vol African drums, gospelzang en prachtige strings, naar meer smaakt.

Dieptepunt: Die dj-tools moet je als draaitafelvirtuoos snel doormixen, voordat het spook der verveling toeslaat.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Twijfelgeval voor de die-hard Johannes Heil-fans. Het nieuwe album van de Duitser is geen vervuiling van je muziekcollectie, maar de magie van zijn oude platen - neem partykiller Reality to Midi (met ‘Paranoid Dancer’, weet u nog?) en het bloedstollende Illuminate The Planet, ontbreekt nagenoeg.

Oordeel zelf: luisteren naar Loving  

Luister ook eens naar: Een compilatie van zijn beste oude werk op Feiern

Loving-compilatie

 

Johannes Heil

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws