Matthew Dear - Black City (Ghostly International)

Partyscene Redactie | 10 september 2010
music

Van gotische minimal techno tot geile nu-disco

Intro: Matthew Dear is in de elektronische muziekwereld inmiddels geen vreemde meer.

Onder het pseudoniem Jabberjaw maakte hij in 2003 indruk met de clubhit ‘Girlfriend’. Aias Audion flikte hij twee jaar later met ‘Suckfish’ het kunstje opnieuw. Tel daar twee studioalbums en een stapel remixes bij op, en kunt  stellen dat Dear zijn minimal techno-sporen ruimschoots heeft verdiend.

Genre: Minimal techno, experimental ambient

Het gevoel bekruipt je dat de inwoners van Black City met hun eigen beats in hun eigen kamers opgesloten zitten en dat Matthew Dear ze bij elkaar brengt op dit album.Bijzonderheden: Zoals met veel clichés is het ook dit keer weer waar, dat een muzikant op zijn best is wanneer hij of zij echt doet waar hij of zij zin in heeft, buiten opdrachten of collaboraties om. Hier vloeit een eigen, zeer persoonlijk “document” uit voort, waarin het talent van dees of geen perfect kan gedijen, zoals met ‘Black City’, wat het beste als soundtrack voor een niet-geregisseerde film gezien kan worden. Ambient-pop zoals in “More Surgery” een zeer jaren '80 aandoend geluid, wordt gevolgd door een melancholiek en intens pianostuk zoals de laatste track “Gem”. Thema's zijn verlatenheid, seks, eenzaamheid, vervreemding en verloren zielen. Het gevoel bekruipt je dat de inwoners van Black City met hun eigen beats in hun eigen kamers opgesloten zitten en dat Matthew Dear ze bij elkaar brengt op dit album. Door het album heen kabbelt de sensuele, sombere donkere stem van Matthew zelf.

Hoogtepunt: Little People (Black City) is een zeer funky disco-epos, met een aanstekelijke baslijn, en dat typisch donkere, duistere Detroit-geluid. Een onweerstaanbare zwoele groove maakt het helemaal af.

Dieptepunt: Wat neuzelig, maar niet storend, is “I can't feel” , zelfs de orgel-riff is behoorlijk onweerstaanbaar in dit nummer.

Twijfelgeval, aanrader, of bagger: Aanrader! Ik wacht op de geile disco-remixes!

Oordeel zelf: luisteren naar Black City

Luister ook eens naar: John Tejada

Matthew Dear - Little People (Black City)

 

Matthew Dear

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws