LateNiteTales by The Cinematic Orchestra

Partyscene Redactie | 27 april 2010
music

Alle 18 goed

Intro: Het gaat er bij de beoordeling van een aflevering van LateNiteTales niet om óf de betreffende cd goed is, maar hoe goed hij is. Cinematic Orchestra-producer Jason Swinscoe brengt op het alweer 23ste deel van de populaire compilatieserie achttien voor hem invloedrijke plaatjes samen.

Genre: downtempo, pop, nu-jazz, IDM

et gaat er bij de beoordeling van een aflevering van LateNiteTales niet om óf de betreffende cd goed is, maar hoe goed hij is. Cinematic Orchestra-producer Jason Swinscoe brengt op het alweer 23ste deel van de populaire compilatieserie achttien voor hem invloedrijke plaatjes samen.     Bijzonderheden: LateNiteTales was, samen met Choice (a compilation of classics), een bijzonder geliefde cd-serie van Azuli-baas David Piccioni. Artiesten als Air, Fatboy Slim, Groove Armada en zelfs Jamiroquai zijn in het verleden aan het werk gezet om een bijzondere cd samen te stellen. Aangezien dit soort releases, samengesteld door dure artiesten, die er tevens een dure muzieksmaak op nahouden, geen goedkope hobby is, kon Azuili - toch al geplaagd door extreem teruglopende muziekinkomsten - de serie niet in haar assortiment behouden.

In tegenstelling tot de Choice-serie, heeft LateNiteTales een doorstart gemaakt. De cd’s worden nu in eigen beheer op de markt gebracht. Daarbij zijn er nieuwe prijsafspraken met de samenstellers gemaakt, die de serie niet snel in financiële moeilijkheden zal brengen. Dat is goed nieuws voor muziekliefhebbers, die willen weten waar hun favoriete artiesten thuis naar luisteren en/of hebben geïnspireerd bij het maken van muziek.

De keuze van Cinematic Orchestra-producer, Jason Swinscoe, verrast niet. De tracks hebben het melancholische karakter die je terughoort in zijn eigen producties. Het melodramatische vioolspel in Björk’s fenomenale ‘Joga’, de latinjazz van het obscure The Freedom Sounds, de melodieuze leftield rock van Radioheads Thom Yorke, de poppy nu-jazz van St. Germain en het epische gitaarspel in Steve Reichs ‘Electronic Counterpoint’. Na beluistering van deze LateNiteTales weet je waar Swinscoe de mosterd vandaan heeft gehaald. Missie geslaagd.

Hoogtepunt: Björk en Thom Yorke. Hun vocalen, die producties: van een zeldzaam hoge kwaliteit.

Dieptepunt: Deze aflevering kent goede tracks, maar geen verrassingen. Swinscoe kiest soms wat voor de gemakkelijke weg. Niets mis met Sebastian Tellier’s ‘La Ritournelle’ of St. Germain’s ‘Rose Rouge’, maar die komen al voor op 234.799 andere verzamelaars. 

Twijfelgeval, bagger of aanrader: Het is leuk om een serie als deze compleet te hebben.

Oordeel zelf: luisteren naar LateNiteTales by The Cinematic Orchestra

Luister ook eens naar: The Cinematic Orchestra - Ma Fleur 

 

Tracklisting:

Flying Lotus - "Auntie's Harp"

Nick Drake - "Three Hours"

Eddie Gale - "The Rain"

Terry Callier - "You're Goin' Miss Your Candyman"

The Freedom Sounds - "Behold The Day" (feat Wayne Henderson)

DJ Food - "Living Beats"

Shuggie Otis - "Aht Uh Mi Hed"

Thom Yorke - "Black Swan"

The Cinematic Orchestra - "Restaurant"

Steve Reich - "Electric Counterpoint"

Bjork - "Joga"

Imogen Heap - "Cumulus"

St Germain - "Rose Rouge"

Songstress - "See Line Woman" (See Line Woman vocal)

Sebastien Tellier - "La Ritournelle"

Burial - "Dog Shelter"

Burt Bacharch - "South American Getaway"

The Cinematic Orchestra - "Talking About Freedom" (exclusive cover version)

Will Self - "The Happy Detective" (part 3 - exclusive Spoken Word Piece)

LateNiteTales

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws