Bonobo - Black Sands (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 12 april 2010
music

Soundtrack van de zomer

Intro: Het is Simon Green alias Bonobo weer niet gelukt om een nog mooiere plaat te fabriceren dan zijn adembenemende debuutalbum Animal Magic uit 2000. Toch kan zijn nieuwe kindje Black Sands zomaar de soundtrack worden van komende zomer.

Genre: triphop, breaks, downtempo, hiphop, nu-jazz, pop.

Het is Simon Green alias Bonobo weer niet gelukt om een nog mooiere plaat te fabriceren dan zijn adembenemende debuutalbum Animal Magic uit 2000. Toch kan zijn nieuwe kindje Black Sands zomaar de soundtrack worden van komende zomer.Bijzonderheden: De kracht van een Bonobo-productie zit hem in de eenvoud. Zonder al teveel inspanningen - instrumenten, beats of melodieën - creëert de Britse producer zoveel sfeer. Op zijn vierde langspeler in tien jaar tijd gaat melancholie samen met blijdschap; droevig vioolspel en een mistroostige klarinet worden vergezeld door vrolijke melodieën en vreugdevolle vocalen; laidback popsongs worden afgewisseld door swingende tracks met drumpartijen die met gemak het onlangs verbouwde dak van Ahoy er zo wéér vanaf blazen tijdens het North Sea Jazz-festival.

Opvallend aan Black Sands is dat er veel raakvlakken zijn met zijn eerste twee, meer elektronisch getinte albums Animal Magic en Dial M for Monkey, terwijl het er in 2006 sterk op leek dat Bonobo via zijn derde plaat Days To Come voorgoed de richting van de popmuziek in wilde slaan. Anno 2010 heeft de geluidskunstenaar uit Brighton misschien wel zijn muzikale balans gevonden waarnaar hij een decennium heeft gezocht.

Black Sands is een gevarieerde plaat met een prima mix tussen elektronica en live-instrumentatie, met prachtige zang, diepe onderbuikbassen en live ingespeelde drumpartijen, dromerige melodielijnen met melancholische strijkers en veel - HEEL VEEL - sfeer.

Hoogtepunt: Lastig. De dromerige sfeer in het prachtige ‘Eyesdown’ of die moddervette drumpartijen in ‘El Toro’. Jullie mogen het zeggen. Vergelijk onderstaande filmpjes.

Dieptepunt: Zangeres Andreya Triana neemt op Black Sands de plek in van Bajka. Dat doet ze zeker niet onverdienstelijk, maar nimmer haalt de stem van Triana het niveau van de zwoele, rokerige jazzvoice van Bajka, die schitterde op Days To Come.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Muziek van Bonobo is altijd een ‘strong buy’!

Oordeel zelf: luisteren naar Black Sands

Luister ook eens naar: Days To Come, The Cinematic Orchestra en Yppah

Bonobo treedt in mei op in Nederland, met bandleden. Melkweg, Amsterdam (11 mei), Simplon, Groningen (12 mei), Walk The Line Festival, Den Haag (15 mei) en Tivoli, Utrecht (17 mei).

Bonobo - Eyesdown

 

Bonobo - El Toro

 

Bonobo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws