Crookers - Tons of Friends (Southern Fried)

Partyscene Redactie | 26 maart 2010
music

Maximaal over the top!

Intro: Deze 2 Italiaanse(!) hiphoppers hebben de laatste 2 jaar hun credibility en tegelijkertijd hun dj-fee aardig op weten te krikken, met als belangrijkste wapenfeit de monsterhit 'Day n night', met medewerking van Kid Cudi. 

Een beter voorbeeld van een instant 'Love it or hate it'-cd hebben we dit jaar nog niet in de speler gehad.Genre: maximale hiphouse anno 2010.

Bijzonderheden: Een beter voorbeeld van een instant 'Love it or hate it'-cd hebben we dit jaar nog niet in de speler gehad. Wie zijn house- en/of clubmusic graag een beetje puur heeft, zal hier best moeite mee hebben. En voor wie zijn plaatjes graag zo 'minimal' mogelijk heeft: deze wil je dus echt niet hebben! Alles draait hier namelijk om 'maximaal'. Een maximaal aantal nummers, met maximale bassen, maximale afwisseling in tempo's, maximaal opdringerig bonkende beats, een maximale stijlenmix en een maximum aan gastzangers en zangeressen, de 'Tons of friends' uit de titel dus. Probeer daar maar eens binnen je eigen, onbewust, afgebakende muzikale blik een plekje voor te vinden.

Toch valt er uiteindelijk niet zoveel op deze cd aan te merken. De Italianen laten je, zonder enige scrupules, kennismaken met wat je in 2010 gemakshalve onder de noemer hiphouse zou kunnen plaatsen. Ooit was dit een genre waar gerapt werd over housebeats. Anno 2010 wordt er net zo gemakkelijk ‘gehoused’ over raps, gehipt over latinmusic, gehopt met een obsceen Frans zuchtmeisje; alle grenzen zijn verdwenen. Rode draad is feesten, feesten en voluit over the top gaan. Vreemd genoeg zijn de Crookers zelf zich nogal bewust van dit fenomeen, en gaan ze zich vanaf nu voluit concentreren op muziek, waar ook vrouwen op willen dansen. Waarmee ze dan ook meteen de zwakte van deze ultieme muziekmix onderkennen. Want hoe geweldig het ook is een dansvloer vol stuiterende, of zwalkende jongeren te hebben, stappen is toch vooral een methode om contact met een voor jou aantrekkelijk iemand te leggen. En dat werkt al een stuk minder als iedereen om je heen de housepogo danst.

Kortom: wie nog even wil beleven waar de grenzen van de dansmuziek tegenwoordig ongeveer liggen, is dit een mooi document. Daarnaast voorspellen we het zeker dit jaar nog een gouden toekomst als hippe strand-ghettoblaster-cd.

Hoogtepunt: De beide Crookers kun je in ieder geval niet van hokjesgeest beschuldigen. ‘Transilvania’ is lekker fout, ‘Cooler Couleur’ heeft humor, en de Crookers zijn slim genoeg om het einde van dit -over the top- genre te voorzien. Hoeveel gemengde house, hiphop, ghettobass, dubstep, rap, electro, electroclash, ethno, latin etc. kan een mens achterelkaar verdragen?

Dieptepunt: Veel gekker zal je ze niet vinden. Zeker de tweede helft van de cd is echt van den vreemde. Toch is het jammer dat je gevoelsmatig weet dat de grenzen van al die mengelingen weleens bereikt zouden kunnen zijn.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Kopen die cd! Zeker vanwege de tweede helft. De Crookers schrijven geschiedenis met het eindpunt van alle hiphop/housecrossovers.

Oordeel zelf: Luisteren naar Crookers

Luister ook eens naar: LCD Soundsystem, Soulwax, The Glimmers

The Crookers staan op 29 april in de Rotterdamse Maassilo tijdens het Révolt festival

Crookers

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws