Kasper Bjørke - Standing on Top of Utopia

Partyscene Redactie | 19 februari 2010
music

Soundtrackgenie

Intro: De meeste mensen weten niet dat Bjørke de manager is van de Deense knuffel-dj Trentemøller, maar dus ook in zijn eigen ‘right’ een producer is. Bjørke levert een zeer afwisselende en boeiende cd af, waar zelfs één of twee potentiële hits op staan. En wie ooit drumcomputers en violen samenbracht (was dat niet 808 State) was toch echt een genie van de bovenste plank. Jammer dat de blog en cd-hoesjes wel erg doen denken aan Goldfrapp.

Bjørke wekt de indruk op dat hij achter een geweldig orgel zit met wel 900 verschillende klanken. Feilloos gaan Throbbing Gristle-esque drama's (‘Animals’) over in Massive Attack meets Morricone-shaolin monnikken-in-de-bocht nummers (‘Great Kills’).Genre: Techno-ambientpop, electropop, electroclash.

Bijzonderheden: Bjørke wekt de indruk op dat hij achter een geweldig orgel zit met wel 900 verschillende klanken. Feilloos gaan Throbbing Gristle-esque drama's (‘Animals’) over in Massive Attack meets Morricone-shaolin monnikken-in-de-bocht nummers (‘Great Kills’). Wat de tracks zo knap maakt, is dat je op geen enkel moment het idee hebt dat je naar een andere plaat luistert. Het is op de één of andere geweldige manier toch echt allemaal één geheel. Bijzonder. En ‘Efficient Machine’ is een heerlijke camp-achtige dikke vette middelvinger naar die hysterische Mika.

Hoogtepunt: ‘Dasko Vanitas’ begint als een ondergesneeuwde B-kant van een oud Curtis Mayfield-singletje, en verandert langzaam als een rups in een vlinder tot een Todd Terje/Lindstrom ‘nu-disco’-geluid met een vette knipoog naar Italo en die goeie ouwe Giorgio Moroder en Harold Faltermeyer.

Dieptepunt: ‘Young Again’; slaapverwekkend, deprimerende nep-new wave Human League geneuzel. ‘I was taking a leak but i was playing for keeps with you’ Géén songteksten schrijven als je paddo's op hebt, s.v.p.!

 

Twijfelgeval, aanrader, of bagger: Aanrader, een gelikt maar niet oppervlakkige, eenvoudige maar daardoor juist bijzondere plaat. En ik wil graag Kasper Bjørke voordragen als het nieuwe soundtrackgenie.

Oordeel zelf: luisteren naar Standing on Top of Utopia

Luister ook eens naar: Throbbing Gristle

Standing on top of Utopia-commercial (Deens)

 

Kasper Bjørke

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws