Fabriclive 49 - Buraka Som Sistema (Fabric)

Partyscene Redactie | 8 december 2009
music

Portugese breakbeats in een geile electro jungle

Intro: Het kan zomaar dat je jarenlang schrijft over muziek, en een muziekgenre moet recenseren waar je echt nog nooit van gehoord hebt. Zoals de inspiratie/roots van Buraka Som Sistema – kuduro, een Angolese combinatie van calypso en soca, door Buraka Som Sistema, opgevoerd tot opzwepende, voodooachtige breakbeats in soms strakke electro-jasjes met hypnotiserende percussie en baslijnen.

Fabriclive 49Genre: electronic kuduro, carioca funk

Bijzonderheden: Waar sommige nummers op het randje zijn van dampende Bijlmer-kelders vol bubbling jongens en meisjes onder wolken van seks en marihuana, neemt Buraka Som Sistema op deze compilatie nog een trap naar beneden het duistere riool in van de suggestie van voodoo, drugs, hallucinaties en zalen vol krioelende lijven. Een compilatie die het effect heeft dat iedereen uitgedroogd op de dansvloer staat, want het is te verslavend en aanstekelijk om je niet op te bewegen. (Ergo: te lekker om een drankje te gaan halen, je MOET bewegen). De exotica-samples van Afrikaanse stamkinderkoren, regenwoudbewoners en space-effecten maken deze editie van club Fabric helemaal af.

Hoogtepunt: Hun eigen productie ‘Kurum’ (Roulet mix) is een episch versneld dubstep-electronic kuduro nummer met een dramatische opbouw en een koor van bezwerende Afrikaanse kinderen. Niet de verkeerde spullen bij slikken of roken.

Dieptepunt: Major Lazer's nummer is een opgefokt, agressief aantal onnodige minutenverspilling. Na een twintigtal breakcore en dubstepelectro nummers heb je het ook wel een klein beetje gehad.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Twijfelgeval. Er staan uitmuntende nummers op, vooral van Buraka Som Sistema zelf op, maar de compilatie had wat afwisselender gekund. Toch is deze verzamelaar vooral een kudoro-electro bloemlezing die dit genre dan ook definitief op de kaart zet in het land van de dance.

Oordeel zelf: luisteren naar Fabriclive 49

Luister ook eens naar: van Squarepusher tot Norman Jay

Buraka Som Sistema 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws