Moderat- 'Moderat' (BPitch)

Partyscene Redactie | 13 juli 2009
music

Het beste uit twee werelden

Na het zeer moeizame proces rond hun laatste gezamenlijke –toepasselijk getitelde- album ‘Auf Kosten Der Gesundheit’ uit 2002, zag het er niet bepaald naar uit dat Apparat en het duo Modeselektor ooit weer voor langere tijd met elkaar de studio in zouden duiken. Waar een toevallig weerzien in een Berlijns zwembad al niet toe kan leiden…

Moderat- 'Moderat'Genre: Experimentele dubstep, breakbeat en electronica

Bijzonderheden: Moderat is op het eerste oog een nogal bizar collectief: de dromerige reflectieve muzikale insteek van Sascha Ring (Apparat) en basgerichte feestmuziek van Modeselektor (Gernot Bronsert en Sebastian Szary) lijken immers mijlenver uit elkaar te liggen. Toch krijgen we op het album ‘Moderat’ het beste uit beide werelden voorgeschoteld, in een verfrissende symbiose tussen ritme en diepgang.

De tracks doen trouwens wel een beetje denken aan Paul Kalkbrenners recente sferische release ‘Berlin Calling’, wat doet vermoeden dat het label Bpitch bewust een nieuwe Berlijnse sound in de elektronische scene probeert te introduceren. Maar waar Kalkbrenner toch vooral verzandt in voortkabbelende voorzetjes, koppen de heren van Moderat wel hard binnen met lyrische synths, intense onderbuikbassen en afwisselend breekbare en gebiedende vocals (door Apparat, Paul St. Hilaire en Eased, de zanger van Seeed).

Het meeslepende, melodische ‘Rusty Nails’ en robuuste ‘Seamonkey’ trekken bij de eerste keer beluisteren alle aandacht, maar het album zit ook vol met tracks die pas later onder je huid kruipen. Het venijnige, grimy ‘A Slow Match’ en de gebroken beats van ‘Les Grandes Arches’ krijg na een tijdje écht niet meer uit je kop en ‘Nr. 22’ is een dijk van een dubstepstamper. ‘Pork 1&2’, waarin de vocals van George Krantz’ ‘Din Da Da’ ineens opduiken, loopt uit op een episch U2-achtig strijdlied waar de Ierse band zelf nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Ook het duidelijk op Burial geïnspireerde slotstuk ‘Out Of Sight’ weet de aandacht goed vast te houden.

Toch zijn er een aantal momenten waarop Moderat ten onder gaat aan de interne strijd. Zo zijn ‘Sick With It’  en de samengestelde track ‘3 Minutes Of Nasty Silence’ minder goed gelukte compromissen tussen ‘experiment’ en ‘dansvloer’, die eigenlijk weinig toevoegen aan het album. Desondanks heeft dit onwaarschijnlijke huwelijk tussen compleet verschillende muzikale achtergronden, één van de meest spannende en verrassende albums van het jaar opgeleverd.

Hoogtepunten: ‘Rusty Nails’, ‘Seamonkey’, ‘A Slow Match’ en ‘Out of Sight’.

Dieptepunten: ‘Sick With It’ en ‘3 Minutes Of Nasty Silence’ zijn geen echte dieptepunten, maar voegen weinig toe. Opener ‘A New Error’ is over-the-top bombastisch.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanraderrrrrrrr!

Zelf luisteren

 

Moderat staat op woensdag 17 juli in De Melkweg tijdens 5 Days Off, samen met Black Rose (Henrik Schwarz & Jesse Rose), Gui Boratto, The Field (& band), Coma, Nuno dos Santos & Jarno.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws