Yppah - They Know What Ghost Know (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 8 juli 2009
music

Palindroom

Intro: Yppah is een echte palindroom, want ‘happy’ word je zeker van zijn muziek. Tenminste: als je openstaat voor een opmerkelijke, brede mix van stijlen en genres op één plaat.

Genre: IDM, ambient, rock, breakbeats, instrumentele hiphop.

Yppah is een echte palindroom, want ‘happy’ word je zeker van zijn muziek. Tenminste: als je openstaat voor een opmerkelijke, brede mix van stijlen en genres op één plaat.Bijzonderheden: Eind 2006 verschijnt het eerste Yppah-album ‘You Are Beautiful at all Times’, een plaat waar instrumentale hiphop, breakbeats en rockinvloeden elkaar op aantrekkelijke wijze kruisen. Opvolger ‘They Know What Ghost Know’ is qua sound niet veel anders: misschien wat strakker geproduceerd en nog venijniger dan Yppah’s debuutalbum.

De muziek van producer Joe Corrales Jr. (echte naam) uit Texas past prima bij een experimenteel label als Ninja Tune. De Amerikaan speelt in zijn puberjaren gitaar bij een rockbandje. Daarnaast maakt hij in de locale bars, cafés en clubs indruk als scratch dj, met een voorkeur voor (instrumentale) hiphop. Yppah heeft een nogal brede muzieksmaak; variërend van verschillende alternatieve vormen van elektronische muziek, psychedelische funk/soul en rock. Zijn studio staat dan ook vol met gitaren, keyboards, synthesizers, drums en allerlei computers, voorzien van de nieuwste software, die zijn muzikale brei als het ware opslikt, herindeelt en aantrekkelijk maakt voor de luisteraar die niet voor één gat te vangen is. Dat heeft geleid tot een album dat extreem melodieus is, een plaat met ritmepatronen die de meest stijve hark op een dansvloer krijgt, een langspeler die bij vlagen dat psychedelische heeft van een Jimi Hendrix in zijn beste dagen.

Hoogtepunt: de nieuwe single ‘Gumball Machine Weekend’ (zie onderstaand Youtube-filmpje).

Dieptepunt: Dat we Yppah eigenlijk nog nooit live hebben kunnen aanschouwen in Nederland. Hij zou een uitstekende festival-act zijn.

Bagger, twijfelgeval of aanrader? Aanrader voor de muziekfreak die niet voor één gaat te vangen is.

Oordeel zelf: luisteren naar They Know What Ghost Know

Luister ook eens naar: Yppa’s debuutalbum en werk van labelgenoten als Bonobo en ZerodB

Yppah - Gumball Machine Weekend

Yppah

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws