Laurent Garnier- Tales Of A Kleptomaniac (PIAS)

Partyscene Redactie | 14 mei 2009
music

De appels én peren van Garnier

In ons recente interview met Laurent Garnier benadrukte de Fransman nog maar weer eens een keer dat hij meer dan alleen een techno-dj/producer is. Op ‘Tales Of A Kleptomaniac’ -zijn eerste ‘dansvloergerichte’ album in vijf jaar- stuitert hij dan ook dwars door alle genres heen.

Genre: Techno/ house/ drum & bass/ funk/ free jazz / dub en meer

Laurent Garnier- 'Tales Of A Kleptomaniac'Bijzonderheden: Enthousiast worden we op Garniers nieuwe album binnengehaald met de vrolijke funk van ‘No Music’, gevolgd door de urgente Franstalige rap van MicFlow op de funky hiphop van ‘Freeverse’. Een grijns valt niet te onderdrukken als Garnier zelf in spoken word (incl. dik Frans accent) verzucht dat het toch allemaal niet meevalt op het jazzy ‘Dealing With The Man’. Tijdens ‘Pay TV’, dat wel wat weg heeft van een elektronisch vervolg op de jaren zeventig soundtrack van ‘Vampyros Lesbos’, wordt een onbekende dame vakkundig naar haar hoogtepunt gebracht en ‘Food For Thought’ dompelt de luisteraar lekker onder in mooie diepe dub. Tussendoor valt er voor de house- en technofans ook genoeg te beleven met het spacy ‘Last Dance @ Yellow’, de donkere gebiedende baslijnen in ‘Desirless’ en uiteraard de twee eerdere succesvolle releases ‘Gnamankoudji’ en ‘Back To My Roots’, in een nieuw jasje.

 

Echt baanbrekende tunes vind je niet op deze release; het album doet soms zelfs een beetje 90’s aan. Maar Garnier bewijst wél dat hij zich, in de 22 jaar dat hij actief is binnen de elektronische muziek, ontwikkeld heeft tot een enorm veelzijdige producer. Achter bijna iedere titel schuilt een kwalitatief goede track, die door sterke opbouw en meeslepende strings, blazers en pianoriffjes prima overeind blijft in het eigen respectievelijke genre. De sequencing skills van F Comm-collega Scan X en de virtuositeit van Philippe Naudaud, Benjamin Rippert en Philippe Anicaux voegen daar nog eens een extra muzikale dimensie aan toe, waardoor ‘Tales Of A Kleptomaniac’ een unieke, niet te missen release is geworden.

Hoogtepunten: ‘Dealing With The Man’ ,‘Last Dance @ Yellow’, ‘Desirless’ en ‘Food For Thought’

Dieptepunten: ‘Bourre Pif’ (drum & bass mag best wat smeriger) en de horny monster mix van ‘Gnanmankoudji’ (de melodielijn van de blazers wordt in deze mix echt tot aan het irritante toe herhaald).

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader! Twaalf sferische Garnier-tracks op het waarschijnlijk meest hokjesvrije album van het jaar.

Zelf luisteren naar ‘Tales Of A Kleptomaniac’

Love2party interview met Laurent Garnier

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws