Martyn- Great Lengths (3024)

Partyscene Redactie | 30 maart 2009
music

De perfecte mengelmoes

Intro: Martyn mag dan inmiddels de buurman van Obama zijn (woont vlakbij Washington in de V.S.), maar iedere Nederlandse muziekliefhebber zal toch apetrots zijn op het debuutalbum van deze uit Eindhoven afkomstige dj/ producer. Met een perfecte mengelmoes van dubstep, garage, drum & bass, techno en hier en daar zelfs een knipoog naar het verleden, levert hij met ‘Great Lengths’ een statement van jewelste af: Martyn kent geen hokjes. Goede muziek is namelijk gewoon goede muziek.

Genre: Dubstep/ experimentele elektronica

Martyn- 'Great Lengths'Bijzonderheden:  De drum & bass-ervaringen die hij opdeed in Eindhoven, de sferische techno die hij meekreeg in de tijd dat hij in Rottterdam woonde, de dubsteplessen van o.a. Kode 9 en Appleblim en zijn fascinatie voor de West Coast-sound van artiesten als Flying Lotus: al deze invloeden lijken hun plekje gevonden te hebben op Martyns ‘Great Lengths’.

En dat levert een album op zoals je die in de hedendaagse elektronische muziek helaas nog maar zelden tegenkomt. De kracht zit ‘m vooral in het feit dat de tracks hun geheimen niet te snel prijs geven. Martyn leidt de luisteraars telkens bijna ingetogen één van de vele muziekstijlen op het album binnen, waarna hij de compositie helemaal opentrekt met een scala aan emoties, van de diepste duistere bassen tot de vrolijkste melodielijnen.

Zo geven slimme pianorifjes het toch al erg dansbare ‘These Words’ nog een extra euforische schop onder zijn gat, wordt het spookachtige ‘Hear Me’ voorzien van een geruststellende vintage baslijn, maken mooie dub-invloeden en strings de industriële gebroken beats van ‘Little Things’ heerlijk diep en is er zelfs ruimte voor een vadsige house groove met Detroit-strings in ‘Seventy Four’. Speciale vermelding verdient de track ‘Is This Insanity’ met de vocals van de meest hypnotiserende dubstep-mc van dit moment, SpaceApe. Hij werkt normaal gesproken exclusief samen met Kode 9, maar maakte voor deze Hollandse producer graag een uitzondering.

‘Great Lengths’ barst bijna uit zijn voegen van de diversiteit en experimentjes, maar door het verfrissende gemak waarmee Martyn al deze elementen tot één geheel weet te versmelten, krijgt het album vleugels en worden de tracks enorm toegankelijk. En dat op zijn debuutalbum! Onze eerste nominatie voor album van het jaar is dus een feit.

Hoogtepunten:These Words’, ‘Seventy Four’, ‘Little Things’ en ‘Elden Street’

Dieptepunten: Geen dieptepunten, wel twee oude tracks ‘Vancouver’ en ‘Natural Selection’.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Niet te missen! Komt 20 april uit.

Love2party-interview met Martyn

Luister ook eens naar Flying Lotus- ‘L.A.’, Appleblim, Peverelist en Shackleton en Mary Ann Hobbs presents ‘Evangeline’ (voor een rondje grime, dubstep en gebroken beats).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws