Paul Kalkbrenner - Berlin Calling (BPitch)

Partyscene Redactie | 10 maart 2009
music

Tijdloze feestroes op zweterige 24-uursfeesten

Intro: Onder ons populaire credo ‘beter heel erg laat dan nooit’ laten we ons licht nog even schijnen over Kalkbrenners soundtrack van de film ‘Berlin Calling’ over het dj-leven en de dancescene, waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Paul Kalkbrenner- 'Berlin Calling'Genre: Electronica/ Techno

Bijzonderheden:  ‘Ah nee, niet weer zo'n overdreven film over het hectische en door-gesnoven stereotype beeld van de superster-dj’ was onze reactie op de aankondiging van de film ‘Berlin Calling’ eind vorig jaar. Ook het feit dat Kalkbrenner zelf de hoofdrol van Ickarus (u weet wel - die hoogvlieger) speelt in dit epos, maakte weinig indruk. De Duitse dj/producer staat immers al zo’n tien jaar achter de decks en speelt in feite een uitvergrote versie van zichzelf. Voorlopig is hij dus nog geen Pacino of DeNiro.

Maar ook zonder de film gezien te hebben, komt de boodschap via de soundtrack prima over. Kalkbrenner leunt voor een deel op eerder uitgebrachte releases (als ‘Gebrünn Gebrünn’ uit 2004 en ‘Altes Kamuffel’ uit 2007). Hij legt daarbij de nadruk op zijn meer melodieuze en trancy werk, wat al snel het beeld van zweterige 24-uursfeesten, een tijdloze feestroes en oogverblindende zonsop- en ondergangen weet op te roepen. De nieuwe tracks versterken dit beeld nog verder. Bij de nieuwe single ‘Sky And Sand’ zie je jezelf bijvoorbeeld al languit op een Balearisch strand liggen na een avond flink stappen, terwijl je tijdens ‘Revolte..’ weer vol aan de bak moet in een donkere Berlijnse club om het hoge tempo bij te benen.

De soundtrack is duidelijk bedoeld voor een breder publiek, met veel makkelijk te verteren tracks die scènes in de film moeten ondersteunen. Toch laat Kalkbrenner hier een kant van zichzelf zien die je maar nauwelijks meekrijgt als hij achter de decks staat. Deze verrassende veelzijdigheid wint het uiteindelijk van het gehalte oude tracks en de soms wat geforceerde sentimentaliteit op ‘Berlin Calling’.

Hoogtepunten: ‘Azure’ ‘Square’ en ‘Atzepeng’

Dieptepunten: ‘Aaron’ (weinig spannende openingstrack) en ‘Torted’ (tikje té oldskool)

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader. Lekker veelzijdige soundtrack, ondanks vijf oude tracks en zelfs een track die niet van Kalkbrenner is (Sascha Funke’s ‘Mango’).

Oordeel zelf: luisteren naar Berlin Calling

Luister ook eens naar: Paul Kalkbrenner - Maximalive / Paul Kalkbrenner - Reworks

Myspace Paul Kalkbrenner

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws