The Sight Below - Glider (Ghostly International)

Partyscene Redactie | 3 februari 2009
music

Less is more

Intro: ‘Lonely is the new dance party’, schrijft de uit Seatle afkomstige producer The Sight Below op zijn MySpace-pagina. De muziek op zijn debuutalbum komt dan ook het best tot zijn recht als je er alleen naar luistert. Aandachtig. In de auto, op je ipod, op reis door een mooi (winter)landschap.

Genre: Ambient, downtempo, techno, IDM.

Glider is een warme, melodieuze trip. Soms met technobeats, soms met gitaarpop, altijd met mooie strings.Bijzonderheden: Waar blijft toch die tijd waarin elke maand een toffe ambient-plaat verscheen. Een tijd, pak hem beet tien jaar geleden, waarin Global Communication, Biosphere en Aphex Twin (Selected Ambient Works) hun hoogtijdagen kenden. Niet dat die ouderwetse, trippy ambientsound helemaal is uitgemolken. Maar alles in deze minimalistische, sfeervolle muziekstijl is al wel gemaakt. Dat blijkt uit de negen tracks op Glider. De zwaarmoedige, melancholische ambient-stijl van The Sight Below is niets nieuws onder de kille winterzon. Het geeft misschien ook wel antwoord op de vraag waarom het album zo’n korte speelduur heeft: 49.12 minuten. De inspiratie is op. Alle bekende tips & tricks zijn al toegepast in de tracks op het debuutalbum van The Sight Below, wiens echte naam niet bekend is. Het gaat tenslotte om de muziek, vindt de maker. Wat we wel beseffen van de man achter dit project, is dat hij een dromer moet zijn, een fantast. Iemand die zomaar een studie filosofie kan hebben afgerond.  Iemand die zich laat leiden door zijn gevoel. Vooral in de studio. Glider is een warme, melodieuze trip. Soms met technobeats, soms met gitaarpop, altijd met mooie strings. Een hoofdrol is weggelegd voor de akoestische gitaar. Die zorgt voor de warme sfeer op het album dat overigens is opgenomen in de kille wintermaanden van 2007/2008. ‘In the depth of winter I finally learned that there was in me an invincible summer.’

Hoogtepunt: Alle tracks zijn goed. Uitschieters zijn er niet.

Dieptepunt: Sommige tracks hadden best wat langer uitgesponnen kunnen worden, zonder dat The Sight Below er nieuwe melodielijnen, strings of gitaarpartijen aan toe had hoeven voegen.

Bagger, twijfelgeval of aanrader: Als je de sferische elektronische muziek van artiesten als Tom Middleton, Aphex Twin, The Timewriter, Terry Lee Brown Jr. goed vindt, dan kun je deze release blind kopen.

Oordeel zelf: luisteren naar Glider

Luister ook eens naar: Tom Middleton, Aphex Twin, Biosphere.

The Sight Below

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws