Mr Scruff - Ninja Tuna (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 30 januari 2009
music

Mix de mojito’s en buig je heupen!

Intro: Mr. Scruff dankt zijn bekendheid vooral aan die speelse aanpak waarmee hij muziek maakt, presenteert en draait. Zijn vrolijke mix van funk, jazz, breaks, hiphop en andere swingende muziek hebben ervoor gezorgd dat hij een graag gehoorde dj is en zijn eigen 'tongue-in-cheek' animaties die zijn eigen werk vergezellen zijn al even geliefd. Ninja Tuna is zijn nieuwe album.

Het is een feestelijk, vrolijk, zwoel bewegende, perfecte begin-van-een-feestje cd die Mr. Scruff hier heeft voltooid.Genre: funk, jazz, breaks, hiphop en alle het andere dat swingt.

Bijzonderheden: Het is niet voor velen weggelegd om op een eerbiedige en toch zwaar funky manier één van de meest ondergewaardeerde experimentele componisten, Moondog, te samplen. Echter, in 1999 lukte dat Mr. Scruff toch maar mooi in zijn eigen klassieker ‘Get a move on’. Als een genie op het gebied van turntablism, samples, en perfect in elkaar klikkende beats, heeft Andy Carthy, aka Mr Scruff, zich sinds de late jaren negentig bewezen als één van de vooraanstaande talenten in de triphop-en downtempo scene. Strak en ingelijfd ritme geeft de rap van Roots Manuva in ‘Nice up the function’ een haast opera-achtig cachet. We zien bij wijze van spreke James Brown zijn onnavolgbare seksdans doen op ‘Donkey Ride’, een onweerstaanbaar swingend nummer wat een Minneapolis funk baslijn combineert met een salsapiano. We begeven ons op ‘Get on down’ op samensmelting van CHIC en the Gap Band waar een sausje Daft Punk overheen wordt gegoten. Op ‘Stockport Carnival’ horen we trompetten, kwast-op-drum, en een bossanova-aandoende gitaar en cuica, de typische Rio de Janeiro-samba-fluit. Het is een feestelijk, vrolijk, zwoel bewegende, perfecte begin-van-een-feestje cd die Mr. Scruff hier heeft voltooid. Een elegant, jazzy en funky tijdsdocument.

 

Hoogtepunt: ‘Get on down’, een sizzling stoofpot van elegante funk in een heel strak jasje

Dieptepunt: Is er eigenlijk niet, ‘Bang the Floor’ is wat sloom en ongeïnspireerd.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Een vette aanrader! Mix de mojito’s en buig je heupen!

Oordeel zelf: luisteren naar Ninja Tuna

Luister ook eens naar: Mr. Scruff - Mrs. Cruff, Mr Scruff’s Big Chill Classics, Mr Scruff keep it Solid Steel

Mr. Scruff

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws