Squarepusher - Just a Souvenir (Warp)

Partyscene Redactie | 26 november 2008
music

Britse geluidskunstenaar slaat nieuwe weg in

Intro: ‘Just a Souvenir’ is nog maar net uit of het is één van de meest besproken albums van het jaar. Vele fora staan vol reacties van diehard fans. Ze kunnen het maar niet eens worden. De één vindt ‘Just a Souvenir’ zijn beste werk ooit, volgens de ander kan de nieuwe plaat van Squarepusher bij lange na niet tippen aan oude meesterwerken als ‘Go Plastic’, ‘Ultravisitor’ en ‘Hello Everything’. Hoog tijd om ons over dit vraagstuk te buigen.

 

Tom Jenkinson alias Squarepusher slaat op ‘Just a Souvenir’ een nieuwe weg in.Genre: IDM (Intelligent Dance Music).

Bijzonderheden: Tom Jenkinson alias Squarepusher slaat op ‘Just a Souvenir’ een nieuwe weg in. Waar zijn klassieker, het album ‘Ultravisitor’ uit 2004, vooral bestaat uit mechanische geluiden, grijpt hij op Just a Souvenir terug naar de basis van muziek maken: het gebruik van instrumenten. De opzet van het album is meer gericht op een live-set. Het resultaat is een bandgericht album. En welke muziekstijlen zijn leuk om als band te spelen? Jazz, funk en rock. Vooral het laatste genre komt veelvuldig aan bod: rock, met een vleugje jazz en glitchy beats. Op het eerste gehoor geen logische combi, maar Squarepusher weet er op zijn kenmerkende manier altijd iets van te maken. De Britse producer begint nog lichtvoetig met ‘Star Time 2’ (veel gelijkenissen met Yellow Magic Orchestra) en speelse baspartijen op ‘Coathanger’. Via vrolijke space-muziek met ‘A Real Woman’ komt hij op het hoofdthema: rock! De uptempo breakbeats zijn niet meer bij te houden. Op ‘Planet Gear’, ‘Tensor in Green’ en ‘The Glass Road’ jamt hij er in een moordend tempo op los. Jenkinson is duidelijk een begenadigd rockgitarist, maar laat hij op zijn nieuwe kindje ook zijn gevoelige kant zien. Dat betekent virtuositeit alom met experimentele jazzsessies op ‘Duotone Moonbeam’, ‘Yes Sequitur’ en ‘Potential Govaner’.

Just a Souvenir evenaart het tijdloze karakter van o.m. ‘Ultravisitor’ niet. Ondanks dat is een album van Squarepusher altijd de moeite waard. Ook deze plaat.

Hoogtepunt: Het subtielere werk op ‘Duotone Moonbeam’, ‘Yes Sequitur’ en ‘Potential Govaner’.

Dieptepunt: Hopelijk is de rockfase in het leven van Squarepusher maar tijdelijk.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: We moeten de pessimisten gelijk geven. ‘Just a Souvenir’ zal niet de boeken in gaan als het beste album van Squarepusher.

Oordeel zelf: luisteren naar Just a Souvenir

Luister ook eens naar: Squarepusher - Ultravisitor   

Squarepusher is treedt vrijdag op in de Amsterdamse Melkweg. De avond is reeds uitverkocht.

Squarepusher

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws