Julien Chaptal - Tokens (Remote Area)

Partyscene Redactie | 17 november 2008
music

Hollandse poldertechno featuring Parijse techfunk

Intro: Jarenlang stond de Nederlandse dancescene in het teken van afgunst en rivaliteit. Het individu stond centraal en daar had het collectief onder te leiden. De Amsterdamse technoscene bracht daar verandering in. Een nieuwe generatie technoproducers stond op, en in plaats van elkaar te beconcurreren, sloten ze de handen ineen. Julien Chaptal, één van de exponenten van deze nieuwe generatie, debuteerde onlangs met ‘Tokens’.

Genre: techno

Julien Chaptal combineert met ‘Tokens’ op meesterlijke wijze Hollandse poldertechno met Parijse techfunk.Bijzonderheden: De hoofdstedelijke technokruisbestuiving komt het beste naar voren in de collectieven 661 en Le Clic, waar de Fransman Chaptal deel van uitmaakt. Dat hij het op eigen houtje ook wel redt, bewijst hij met zijn debuutalbum ‘Tokens’. Minimal voert nog wel de toon, maar wordt links en rechts opgepoetst met kleur en melodie. ‘Baffle’ is een typische Le Clic-track en ‘La Ribouldingue’ is een jazzy knipoog naar tribal techno. Chaptal heeft ook hulp gekregen van enkele goede vrienden. In samenwerking met een andere import-Amsterdammer, Carlos Valdes (van Chileense afkomst), heeft hij de housetrack ‘Cocotte Minute’ gemaakt. Carlos Valdes schreeuwt erop los alsof zijn leven er van af hangt. Ook Daniel Sanchez leent zijn stem aan het nieuwe album van Chaptal. Hij mompelt funky techno track ‘Rounda’ aan elkaar. Swingen doet Tokens pas echt met ‘Luther’s Finest’. De catchy gitaarsamples trekken de dames vast en zeker de dansvloer op. Bij het rechttoe rechtaan stampwerk van ‘Papada’ komen de heren weer aan hun trekken. Minimal leek langzaam weg te roesten. Gelukkig is er nog hoop. Julien Chaptal restaureert dit genre op geheel eigen wijze. ‘Balkafono’, ‘Calimero’ en ‘Twisted Helmstok’ zijn in basis nog immer minimalistisch. Het is de Franse behandeling van Chaptal die de restauratie compleet maakt.

Hoogtepunt: ‘La Ribouldingue’ en ‘Cocotte Minute’.

Dieptepunt: Een debuutalbum zonder dieptepunten.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader! Julien Chaptal combineert met ‘Tokens’ op meesterlijke wijze Hollandse poldertechno met Parijse techfunk.

Oordeel zelf: luisteren naar Tokens

Luister ook eens naar: Polder - Poldermodel

 

Julien Chaptal

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws