Progressive special: Nick Warren ft. Danny Howells

Partyscene Redactie | 4 november 2008
music

Hypnose op de dansvloer

Intro: Het bestaat nog: progressive house - een subgenre in de dance dat medio jaren negentig groot is gemaakt door DJ Sasha en John Digweed. Ook zo’n oudgediende: Nick Warren mixt alweer zijn achtste cd voor de Global Underground-reeks. Zijn jongere, maar daardoor niet veel minder geroutineerde, collega-dj Danny Howells ziet zijn toch al niet misselijke dj-mix-discografie uitgebreid worden met een nieuwe mixplaat voor het Renaissance-label.

De hoes van Nick Warren's achtste mixalbum voor de Global Underground-reeksGenre: progressive house.

Bijzonderheden: Hoe kun je als hokjesdenkende recensent een progressive-plaat onderscheiden van een deephouse-track? Lastig, want de stromingen liggen vaak heel dicht bij elkaar. Toch is er een wezenlijk verschil te noemen. Waar deephouse-coryfeeën als Tom Middleton en Charles Webster de luisteraar meenemen op een reis langs door jazz en soul beïnvloedde house met oceaandiepe baslijnen, leggen progessive-dj’s als Nick Warren en Danny Howells de nadruk in hun sets vooral op melodie. Het lijkt soms wel trance die het duo laat horen, maar dan wel met diepgang, met een mooie op- en afbouw en een soms tergend langzame doch meeslepende beatdrum.

In Lima, waar de 35ste (!!) aflevering van Global Underground is opgenomen, zijn de mensen naar alle waarschijnlijkheid nog steeds in trance van het dj-geweld van Nick Warren. Vooral op cd-2 weet de Brit met euforische melodieuze houseplaten de luisteraar aan zijn vingers te winden. Knap hoe hij de spanning opvoert met steeds meer tempo en steeds langere breaks waarvan de Danny Howells mixt een nieuwe cd voor het Renaissance-labelclimaxen vast en zeker met stadiongejuich zijn ontvangen.

Danny Howells kiest voor een subtielere en bredere aanpak dan zijn bovengenoemde collega. De voormalige verpleger uit het Engelse Hastings start het eerste schijfje van zijn mixalbum voor het Renaissance-label met een aantal dromerige ambient-tracks, om het tempo geleidelijk op te voeren naar sensuele deephouse (eind cd 1), funky techhouse (midden cd 2) en energieke techno (eind cd 2). Waar Nick Warren tracks van voornamelijk nieuw, onbekend producerstalent gebruikt, laat Danny Howells de helden van gisteren (o.a. Global Communication, Ewan Pearson en The Youngsters) en die van morgen (o.a. Sven Weisemannm, Djinxx en Solomun) horen. Soms voorzien van een exclusieve Howells-edit, zoals op de prachtige afsluiter van Apparat: ‘Fractales’.

Hoogtepunt: Ook Danny Howells begrijpt dat de remix die Tom Middleton en Mark Pritchard in december 1996 maakten van Azymuth’s ‘Space Jazz Carnival’ na al die jaren nog gemakkelijk mee kan.

Dieptepunt: Goed, het ene plaatje hoeft niet al na een minuut worden ingemixt door het andere, maar Nick Warren laat sommige tracks wel heel lang lopen. Daardoor slaat de verveling soms toe.

Aanrader, twijfelgeval of bagger? Twee aanraders voor zowel deephouse- als progessive house-liefhebbers.

Oordeel zelf: luisteren naar GU 35 - Lima en Danny Howells - The Mix Collection

Luister ook eens naar: Global Underground Miami - Danny Howells / Global Underground Shanghai - Nick Warren

Nick Warren

Danny Howells

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws