Fujiya & Miyagi - Lightbulbs (Gronland)

Partyscene Redactie | 29 oktober 2008
music

Het leed is snel geleden

Intro: Hoe Japans het ook moge klinken, Fu en Mi zijn gewoon in Brighton geboren als David Best en Steve Lewis. Aanvankelijk opererend als duo, maar vanaf 2004 met een belangrijke derde man erbij: bassist Matt Hainsby. Volgens eigen zeggen geïnspireerd door krautrockers Can en Neu, maar evengoed door elektronicapionier Aphex Twin, brengen de heren twee cd’s uit. De tweede cd wordt in 2006 opgepikt door de Engelse muziekbladen en, volgens oud-Engelse traditie, opgeblazen tot een belangrijke gebeurtenis in de muziekgeschiedenis. Maakt het trio de hoog gespannen verwachtingen op het derde album waar?

Fu & Mi toeren tegenwoordig de wereld rond, en beginnen zich van een statische live-act te ontwikkelen naar een levendige podiumact.Genre: Experimentele krautrock.

Bijzonderheden: Fu & Mi toeren tegenwoordig de wereld rond, en beginnen zich van een statische live-act te ontwikkelen naar een levendige podiumact. Zodoende is er ook een drummer aangetrokken bij de band. Het is nu eenmaal moeilijk om te improviseren op een voorgeprogrammeerd computerritme. Op dit nieuwe album zijn wat muzikale koerswijzigingen te ontdekken, waarschijnlijk als gevolg van de uitbreiding van de band. Maar de nieuwe richtingen die de mannen in slaan, pakken niet altijd uit. Eigenlijk bijna nooit. Het resultaat is vaak gewoon slaapverwekkend - welke richting dan ook. Als de stuwende rockbasis wordt ingeruild door een staaltje onvervalste Air-iaanse lounge, leent de punky zang zich er niet voor. En als de ritmes wat experimenteler worden, experimenteren onze kaken vanzelf mee in alle mogelijke gaapstanden.

Hoogtepunten: Opener Knickerbocker, een aanstekelijk nummer, en afsluiter Hundreds & Thousands. Anders, maar wel geslaagd, met de zanger eventjes lekker absent.

Dieptepunt: Het totaalplaatje is niet bepaald indrukwekkend.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? We worden in ieder geval niet gepest met lange nummers. Totale speelduur van de 11 tracks bedraagt nog geen 36 minuten. Het leed is dus snel geleden.

Oordeel zelf: Luisteren naar Lightbulbs

Luister ook eens naar:

Fujiya & Miyagi

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws