Nightmares on Wax - Thought So (Warp)

Partyscene Redactie | 2 oktober 2008
music

Muzikale roadtrip  

Intro: Ook op zijn zesde album in 17 jaar combineert George Evelyn aka Nightmares on Wax chillout beats met dub, funk en (instrumentale) hiphop. Nieuwe inspiratie vindt de Britse producer tegenwoordig op het Spaanse chillout-eiland Ibiza, waar hij sinds kort woont.

Genre: Muziek waarop je horizontaal kunt dansen.

Ook op zijn zesde album in 17 jaar combineert George Evelyn aka Nightmares on Wax chillout beats met dub, funk en (instrumentale) hiphop.Bijzonderheden: Thought So is opgenomen terwijl Evelyn zijn studio in een camper van Leeds naar Ibiza verhuisde. In slechts een paar dagen tijd toverde hij de 11 tracks van het album uit zijn mobiele studio. Leuk, zo’n muzikale roadtrip, maar veel te kort om een heel album te produceren, zo blijkt. Veel tracks zijn lang niet af en leunen slechts op 1 sample. Met behulp van tweederangs gastvocalisten Chris Dawkins, Chyna Brown en Ricky Rankin (wie kent ze niet?) tracht George Evelyn het geluid op Thought So wat meer voeding te geven. Zonder resultaat. Je kunt dan wel gastvocalisten uitnodigen - als er geen teksten zijn geschreven, komt er zo weinig uit. Toch is het nieuwe kindje van Nightmares on Wax geen straf om naar te luisteren. Als geen ander is George Evelyn in staat om prachtige meeslepende chillout-samples te brouwen. Jammer dat hij ze niet verder heeft uitgewerkt.

Hoogtepunt: De track ‘Calling’ is met zijn melodieuze gitaar- en keyboardspel en de ijzingwekkende soundscapes het antwoord op Evelyn’s all time classic, de single ‘Les Nuits’ uit ’99. Ook zo’n tranentrekker.

Dieptepunt: Op Thought So gebeurt soms zo ontzettend weinig, dat je er van in slaap valt.

Aanrader, twijfelgeval of bagger? Twijfelgeval. Als je ’s mans collectie compleet wilt hebben, moet je Thought So gewoon aanschaffen. Ben je nog niet bekend met de muziek van Nightmares on Wax, probeer dan de baanbrekende albums Smokers Delight (’95) of wat recenter In a Space outta Sound (2006).

Oordeel zelf: luisteren naar Thought So

Luister ook eens naar: In a Space outta Sound

Check het Partyscene-interview met Nightmares on Wax

Nightmares on Wax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws