Berghain en Watergate in the mix

Partyscene Redactie | 10 september 2008
music

Techno uit heden en verleden

Intro: Hoe is een club als Fabric in Londen toch zo succesvol geworden? De basis is een wekelijkse wereldprogrammering, die wordt aangevuld met uitgekiende marketingstrategie, waaronder een maandelijks mixalbum. Goed voorbeeld doet volgen, want Berlijnse topclubs Berghain en Watergate hebben onlangs een mixcompilatie uitgebracht.

Genre: techno

Bijzonderheden: Berlijn is het walhalla van de technoliefhebber, met wekelijks feesten en top-dj’s in overvloed. Er zijn twee clubs die zich iedere week onderscheiden: Berghain met de Panaromabar en Watergate. Aan Marcel Dettman de eer om de tweede compilatie van Berghain samen te stellen. Watergate doet het met Onur Ozer.

Berghain 02

Berghain in the mixMarcel Dettman is al sinds de opening in 1999 resident van Berghain. Hij is één van de bepalende figuren in de Berlijnse technoscene. Met zijn labels Ostgut Ton en MDR heeft hij een stempel gedrukt op de ontwikkeling van de Berlijnse technoscene. Dettman komt op zijn mix meteen ter zake met technotracks van Tobias, Norman Nodge en Pied Plat (met een release op Amsterdams Rush Hour). Dan komen we met Plantery Assault Systems een oude bekende tegen. Wie ooit nog twijfelde aan Luke Slater, komt van een koude kermis thuis. Met ‘Kat’ is hij helemaal terug. Dettman kent z’n klassiekers. Na een begin wat gedomineerd wordt door techno, tovert hij ‘The Jacking Zone’ van Risque Rythum Team uit 1986 uit de hoge hoed. Jackin’ Chicago house uit vervlogen tijden. Hij blijft in de jaren ’80 met ‘Just Want Another Chance’, een Detroit klassieker van Kevin Saunderson. Dettman pakt vervolgens de draad weer op en schotelt de luisteraar kwalitatieve techno voor met releases van o.a. Shed, Tadeo en Deetron. Op het einde gaat hij de diepte in met mooie tracks van T++ (Mo’#1), Radioslave (met het schitterende ‘Tantakatan’), Luke Hess (Believe & Receive)  en Strand (Zephyr) uit Detroit. Dettman levert een degelijke verzamelaar af met mooie technotracks uit heden en verleden. Hij laat opvallend genoeg minimal links liggen.

Watergate 01

Waar Dettman minimal compleet negeert, presenteert Onur Ozer een compilatie compleet gericht op dit genre. De tengere Turk is een graag geziene gast in Berlijn met Watregate in the mixreleases op Vakant. Hij opent zijn mix met ‘Salgaro’ van Dewalta - spannende Spaanse gitaarsamples over een pulserende minimal beat. Het wordt iets monotoner met tracks van Cabanne en Sammy Dee. ‘April’ van Cassy brengt licht in de duisternis. Vervolgens keren we via onheilspellende tracks van Jason Blakemore en Abonné terug in Spaanse sferen met ‘C30’ van Jens Zimmerman. Er is ook nog Nederlandse inbreng te horen. Amsterdammer Patrice Baumel siert het mixalbum met de partyplaat ‘The Roar’. Vanaf Baumel gaat het zowaar meer swingen met Ralph Sliwinski en Hector & Star. Ozer doet zelf nog een duit in het zakje met eigen producties ‘Terpsichorean Echoes’ en ‘Sahara’. De Turkse dj/producer heeft zich met deze verzamelaar op kundige wijze gebogen over Berlijnse muzikale exportproduct nr. 1: minimal.

Hoogtepunt: Beide mixen geven een goed beeld van de Berlijnse technoscene. De mix van Dettman komt als winnaar uit de bus. Het is net wat gevarieerder en spannender dan de mix van Ozer.

Dieptepunt: Beide compilaties staan vol met kwalitatieve tracks zonder echte dieptepunten.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader: techno in de breedste zin van het woord komt voorbij. Een goede voorbereiding voor een pelgrimstocht naar de Duitse hoofdstad.

Oordeel zelf: luisteren naar Berghain 02 & Watergate 01

Nieuwsgierig naar beide heren? Op 29 november treedt Marcel Dettman op in de Melkweg en op 25 oktober staat Onur Ozer tijdens het Amsterdam Dance Event in Studio 80.

Marcel Dettmann

Onur Ozer

Berghain

Watergate

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws