D-Bridge - The Gemini Principle (Exit Records)

Partyscene Redactie | 8 juli 2008
music

De koning van drum & bass-land

Intro: De doorgewinterde d&b-fan werd de laatste jaren niet bepaald verwend. Zelden kwam er een kwalitatief hoogstaand album uit. Dit jaar lijkt alles anders. Zo werden we al getrakteerd op dikke langspelers van Logistics, Roni Size, Pendulum en Calibre. En er lijkt geen einde aan de releasestroom drum & bass-platen te komen. Zo hebben o.a. Lynx & Kemo, Dom & Roland, Mathematics, Danny Bird en Seba aangekondigd dit jaar een album uit te brengen. Voordat dat zover is, richten we ons op de release van D-Bridge, die in het verleden deel uitmaakte van de succesformatie Bad Comany. ‘The Gemini Principle’ is zijn langverwachte solodebuut.

Genre: Drum & bass

The Gemini Project is het langverwachte solodebuut van producer D-Bridge, beter bekend als een van de leden van Bad Company.Bijzonderheden: D-Bridge heeft een enorme staat van dienst. Begonnen als studiomaatje van zijn grote broer Steve Spacek, ontwikkelde hij een voorliefde voor d&b. Zijn carrière kreeg pas vorm toen hij Maldini, Vegas en Fresh ontmoette. In 1998 bundelden de vier hun krachten en de formatie Bad Company was geboren. Zij bestormden eind jaren ’90 de hitlijsten met donkere en duistere d&b. Met ‘The Gemini Principle’ brengt hij de luisteraar terug naar de essentie van d&b: gevoel. Drum & bass kan veel gevoelens oproepen -  van onstuimig naar tragisch en van vrolijk naar melancholisch. D-Bridge weet dit in één album samen te brengen. Dit komt onder meer tot uiting in ‘Creatures of Habit’ en ‘On My Mind’. Atmosferisch als Bukem, maar tegelijkertijd zo scherp als Bad Company. D-Bridge heeft hulp gehad van Calibre en Instramental. ‘Ponderosa’ is een typische Calibre-track geworden. Hypnotiserende piano-elementen over jakkerende beats. Op ‘The Gemini Principle' ZIJN nog duidelijk invloeden van Bad Company te horen. De muziek van D-Bridge is nog steeds donker en duister, maar er zit nu meer diepte in. Instramental is hot momenteel. Vandaar ook het prachtige ‘Blush Response’, met een afwijkende baslijn en loungy soundscapes. ‘Less is more’ is niet alleen van toepassing voor techno. Minimal is ook doorgedrongen in drum & bass. In ‘A Lost Cause’ worden gortdroge beats aan elkaar geknoopt tot een minimaal maar spannend geheel. D-Bridge verloochent zijn afkomst niet. ‘Mourning Dawn’ en ‘A Long Distance’ zijn Bad Company-tracks in optima forma.

Hoogtepunt: ‘Creatures of Habit’ en ‘On My Mind’. Drum & bass zoals het hoort: atmosferisch met een zeer scherp randje.

Dieptepunt: D-Bridge overtuigt van begin tot einde.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader! Over lofuitingen heeft D-Bridge niet te klagen. Collega Marcus Intalex bekroonde het album direct als ‘album van het jaar’. Dit is nog een beetje voorbarig aangezien er nog veel moois staat te wachten dit jaar. Voor nu is D-Bridge de koning van drum & bass-land!

Oordeel zelf: luisteren naar The Gemini Principle

Luister ook eens naar: Logistics, Digital of Makoto

D-Bridge @ MySpace 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws