Crystal Castles - Crystal Castles (Different)

Partyscene Redactie | 26 juni 2008
music

Must see op Lowlands!

Intro: Het dance-programma van het reeds uitverkochte Lowlands festival begint steeds meer vorm te krijgen. Ieder jaar geeft de organisatie nieuwe en verrassende acts de ruimte om de Flevopolder op zijn kop te zetten. Zo ook dit jaar, via de boeking van het knotsgekke duo Crystal Castles, waarvan het titelloze debuutalbum onlangs het levenslicht zag.

Genre: dance in vele vormen en maten.

Ethan Kate en Alice Glass maakten jaren afzonderlijk deel uit van menig metal- en rockband in hun thuishaven Toronto. Moe van de hokjesgeest besloten ze te experimenteren met elektronische muziek.Bijzonderheden: Ethan Kate en Alice Glass maakten jaren afzonderlijk deel uit van menig metal- en rockband in hun thuishaven Toronto. Moe van de hokjesgeest en de beperkingen van deze genres besloten ze te experimenteren met elektronische muziek. Dit was het begin van een sprookje, want een eerste experimentje belandde op Myspace en de platenmaatschappijen doken er als hyena’s bovenop. Niet geremd door muzikale grenzen ging Ethan met oude Atari 5200 aan de slag. Het resultaat is verbluffend: monotone 8-bit spelcomputergeluiden met een dikke beat eronder. Het duo gaat op dit album van het ene naar het andere uiterste. Van jaren ’80 electropop-knallers als ‘Vanished’ en ‘Coutship Dating’ tot electropunk van de bovenste plank. Alice Glass laat vocaal veelvuldig van zich horen. Het punkgehalte is hoog met ‘Alice Practice’, ‘Love and Caring’ en tekno-knaller ‘XXZXXCUZZ ME’. Ook happy hardcore wordt niet geschuwd. Vervlogen tijden herleven met ‘Black Panther’. Crystal Castles laat zich ook van een softere kant horen met het dromerige ‘Good Time’, ‘Knights’ en ‘Tell me what to Swalow’ - met een hoog ‘Air’-gehalte. Het is onmogelijk Crystle Castles in een hokje te plaatsen. Zelf omschrijven de heren hun stijl als: ‘ferocious, asphyxiating sheets of warped two-dimensional Gameboy glitches and bruising drum bombast pierce skull with sheer shrill force, burrowing deep into the brain like a fever’. Eén ding is duidelijk: het rockt als een gek! Dus zorg dat je vooraan in de pit staat op Lowlands.

Hoogtepunt: Overvalste elektronische punk met ‘Alice Practice’, ‘Love and Caring’ en ‘XXZXXCUZZ ME’.

Dieptepunt: Crystal Castles wordt van plagiaat beschuldigd. Meerdere tracks zouden ‘gestolen’ zijn van onder andere de Belgische 8-bit band Lo-Bat. Dit wordt overigens ten stelligste ontkend door Kate en Glass. Wordt vervolgd…

Twijfelgeval, aanrader of bagger:Aanrader, een ‘must see’ op zondag 17 augustus op Lowlands.

Oordeel zelf: luisteren naar Crystal Castles

Luister ook eens naar:

Chris Clark

Miss Kittin

Kiko

Crystal Castles

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws