Gong Gong - Mary’s Spring (F-Communication)

Partyscene Redactie | 23 juni 2008
music

Diversiteit in optima forma

Intro: Het Franse label F Com leek in de vergetelheid te raken. Na meer dan 250 releases leek het gedaan met het geesteskind van Laurent Garnier. De immense stroom aan releases stokte en er kwam sporadisch nog maar iets uit. De schaarste zet zich ook dit jaar voort. De eerste release van 2008, het album ‘Errare Machinale Est’ van Jori Hulkkonen, was hoopgevend. Nog niet bekomen van het succes van de Fin ligt er een nieuw F Com-album in de schappen. Het is het duo Gong Gong met hun tweede langspeler genaamd Mary’s Spring. Is dit de definitieve revival van één van de oudste technolabels van Frankrijk?

Genre: triphop, nujazz, house, d&b.

Gong Gong is net als Laurent Garnier muzikaal gezien schizofreen. Op dit album combineren Thomas Baudriller en Jean-Christophe Baudouin er lustig op los.Bijzonderheden: Gong Gong is net als Laurent Garnier muzikaal gezien schizofreen. Op dit album combineren Thomas Baudriller en Jean-Christophe Baudouin er lustig op los. Amon Tobin, Kid Loco en David Shea zijn enkelen van hun voorbeelden. Combineer dit gegeven met 1.000 samples, diverse stijlen en live ingespeelde muziek in de blender, en je hebt over 11 tracks verspreid de gefreakte sound van Gong Gong verwoord. De link met Amon Tobin is duidelijk. ‘Witch Box’, ‘Pinocchio’ en ‘To Anything Different’ zouden gemakkelijk releases op Ninja Tune kunnen zijn. We kennen Garnier’s voorliefde voor drum & bass. Op dit album komt de jazzy variant hiervan terug met ‘Caravane’. Invloeden van Kid Loco zijn overduidelijk te horen in ‘A Pas Feutrés’. Ook house mag niet ontbreken. Zo komt ‘Beatle Fish’ na een lang intro minimaal op gang, maar ontwikkelt zich tot een dikke housetrack aangevuld met de meest vreemde samples. Swingender en met een knipoog naar disco is de housetrack ‘June’. Gong Gong sluit de reis af met door de Spaanse furie gepeperde folk in de vorm van de track ‘Birds in Books’. Mary’s Spring is geen doorsnee album. De gehele plaat heeft een donkere en melancholische ondertoon. Tezamen met de talloze gefreakte samples word je het gehele album heen en weer geslingerd tussen het paradijs en een bad trip.

 

Hoogtepunt: De originaliteit van het album. De diversiteit in sfeer en stijlen tezamen met de jazzy inslag en samples maken het een uniek album.

Dieptepunt: Dat Gong Gong nog niet is geboekt voor Lowlands.

Twijfelgeval, aanrader of bagger:Aanrader

Oordeel zelf: luisteren naar Mary’s Spring

Luister ook eens naar:

Jori Hulkkonen - Errare Machinale Est

Laurent Garnier - Public Outburst

 

Gong Gong

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws