Qbical - Life is just a Bunch of Pixels (Manual)

Partyscene Redactie | 3 juni 2008
music

‘Warm Fuzzy Techno’

Intro: De vaderlandse technoscene is springlevend. Talenten verdringen zich op de weg naar eeuwige roem. Het enige wat ze nodig hebben, is een podium om hun kunsten te vertonen. Gelukkig zijn er mensen die jonge producers een duwtje in de rug geven. Zo iemand is Paul Hazendonk. Al jaren draait deze Rotterdammer mee in de hoogste regionen van de technoscene. In 2006 ontdekte hij in het pittoreske Leusden een nieuw talent: Qbical. Twee jaar later is Hazendonk’s label Manual het toneel voor zijn debuutalbum, ‘Life Is Just a Bunch of Pixels’.

Genre: techno

Eigenwijs als hij is, heeft hij zijn eigen visie op dit genre. Om het voor het publiek en de media wat gemakkelijk te maken, heeft hij zijn eigen muzikale hokje gecreëerd, genaamd ‘Warm Fuzzy Techno’Bijzonderheden: Achter Qbical schuilt Raymond van Baal, een muzikale whizzkid met een voorliefde voor techno. Eigenwijs als hij is, heeft hij zijn eigen visie op dit genre. Om het voor het publiek en de media wat gemakkelijk te maken, heeft hij zijn eigen muzikale hokje gecreëerd, genaamd ‘Warm Fuzzy Techno’. Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop. Geen zinloos gebeuk of minimale clicks en bassen. Het album staat boordevol warme, diepe en melodieuze techno. Zoals op de hypnotiserende opener ‘Looped Ride’ het geval is. ‘Summer Something’ heeft een iets stevigere baslijn, maar manoeuvreert zich kundig door de diepe spelonken van techno. Oude tijden herleven met de titeltrack ‘Life is Just a Bunch of Pixels’. Het stof wordt van de Commodore 64 geveegd om terug te gaan naar de jaren ’80. De catchy vocalen brengen de sound naar de volgende eeuw. Na een kort downtempo-tussenstapje, ‘Evening by the Lake’, komen we uit bij het centrale thema: techno. Het tempo wordt opgeschroefd en electro komt om de hoek kijken met ‘Level Six’ en ‘Dust in the Cartridge’. Geen technoalbum zonder een verwijzing naar Detroit. Met ‘Sound’ legt hij een link met de vervallen Amerikaanse motorcity. Qbical is een geschenk voor de Nederlandse technoscene, dat we moeten koesteren in een tijd waar platheid regeert. 

Hoogtepunt: Qbical levert een zeer volwassen album met diepgang af. Genoeg sterke tracks die elkaar niet ontlopen.

Dieptepunt: Van de eerste tot de laatste track blijft het album boeiend. Geen dieptepunt te ontdekken.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader.

Oordeel zelf: Luisteren naar Life is just a Bunch of Pixels

Luister ook eens naar: Polder - Poldermodel

Zaterdag aanstaande in de Rotterdamse Club Zonder Concessies: een live-set van Qbical en dj-sets van Paul Hazendonk en Taras van de Voorde.

Qbical

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws