Daniele Baldelli & Marco Dionigi - Cosmic Disco? Nah….Cosmic Rock!!!

Partyscene Redactie | 7 mei 2008
music

Vergeten parels uit de hoogtijdagen van de disco

Intro: Daniele Baldelli is de Vader Abraham onder de dj’s. Al in 1969 stond hij achter de draaitafels. Dan hebben we het niet over de Technics 1200. Nee, hij deed het met Elak platenspelers zonder pitch, zonder mixer en zonder koptelefoon. In 1979 nam zijn carrière een wending. Aan het Gardameer werd een club genaamd ‘Cosmic’ geopend en Baldelli werd aangenomen als resident dj. Daar ontwikkelde de jonge dj in alle rust een geheel eigen stijl; een cocktail van funk, rock, philly soul, afro, reggae en macho disco tot het legendarische ‘cosmic’. In de hoogtijdagen werd het gezien als hét Europese antwoord op de florerende New Yorkse discoscene. Bijna dertig jaar later blaast hij zijn erfenis nieuw leven in met een compilatie op Eskimo Recordings.

Genre: Cosmic Rock!

Cosmic Disco? Nah...Cosmic Rock!!!Bijzonderheden: Samen met zijn protégé Marco Dionigi kreeg Baldelli de vrije hand. Geen inkoppertjes en open deuren, maar vergeten parels uit de hoogtijdagen van de disco. Wie pure Italo verwacht komt bedrogen uit. De Italo discobeat domineert wel, maar is onderhevig aan rock-invloeden, variërend van synth pop tot country. Baldelli en Dionigi nemen je mee op een reis door begin jaren ’80, langs obscure eendagsvliegen en vergeten bands met een discografie waar je u tegen zegt. Ze krijgen met deze compilatie weer het podium dat ze verdienen. Eén van die eendagsvliegen is bijvoorbeeld Kevin Harrison. In 1981 kwam de beste man bovendrijven en na drie releases was hij weer verdwenen. Desalniettemin liegt ‘Ink Man’ er niet om; onvervalste dromerige disco over een vette Italo bass. Iemand die het langer heeft volgehouden is William Orbit. Als Torch Song scoorde hij in ’83 een grote hit met ‘Prepare To Energize’. De track werd zelfs in de film ‘Bachelor Party’ met Tom Hanks opgenomen. Een andere gouwe ouwe is Alicia Bridges. Hield ze zich met haar grote hit ‘I Love The Nightlife’ enigszins in, met ‘Body Heat’ gooit ze alle remmen los. Baldelli en Dionigi krijgen de gehele compilatie de voetjes van de vloer. Niet allemaal met originele versies: sommige tracks zijn middels edits ‘Italo proof’ gemaakt. Zo heeft new wave-hit ‘Danseparc’ van Martha & The Muffins een kleine disco-metamorfose ondergaan. De meeste tracks doorstaan echter de tand des tijds. Eén van de hoogtepunten, ‘Beach Culture’ van de Thompson Twins, klinkt 26 jaar na dato nog steeds vers in de oren. 18 tracks lang doen Baldelli en Dionigi vervlogen tijden herleven en herschrijven ze een stuk geschiedenis.

Hoogtepunt: De gehele compilatie, een must have voor discofans!!

Dieptepunt: Hoe lang moeten we wachten op deel 2?

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader

Love2party-tip: Liefhebbers van disco kunnen zich op vrijdag 23 mei uitleven in het Amsterdamse 11 met de Noorse discokings Todd Terje en Prins Thomas!

MySpace Daniele Baldelli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws