Kelpe - Ex-Aquarium (DC Recordings)

Partyscene Redactie | 27 maart 2008
music

Een beetje vreemd, maar wel (heel erg) lekker

Intro: We nemen een stel kletterende koebellen, een stuiterend pingpongballetje, een lading breakbeats, wat piepende meeuwen en heel veel melodie. Dat is Ex-Aquarium, het tweede album van de Britse producer Kelpe, in een notendop.

Genre: breaks, future jazz, IDM.

We nemen een stel koebellen, een pingpongballetje, een lading breakbeats, wat piepende meeuwen en veel melodie. Dat is Ex-Aquarium, het tweede album van de Britse producer Kelpe, in een notendop.Bijzonderheden: Het geluid beschrijven van één van de producers op DC Recordings is geen gemakkelijke opgave. Artiesten als Depht Charge (labeleigenaar), The Emperor Machine en Padded Cell maken er een sport van om de hokjesdenkende media te misleiden met ondefinieerbare releases. Zo ook Kel McKeown alias Kelpe. Hij maakt elektronische muziek (dûh), maar probeert zoveel mogelijk levensechte elementen in zijn producties te verwerken. Dus samplet hij alles wat los en vast zit. Het geluid van de zee en piepende meeuwen op de track ‘Whirlwound’ bijvoorbeeld, waar uiterst effectieve drumpartijen en melancholiek gitaarspel aan zijn toegevoegd. Of het geluid van een stuiterend pingpongballetje en kletterende koeienbellen op ‘Shipwreck Glue’, gemixt met bizarre samples en dito beats. Toch weet Kelpe, hoe vaag zijn muziek soms ook klinkt, telkens weer sfeer te creëren. Vooral door het toevoegen van fraaie melodielijnen, maar ook aanstekelijke beats. Op het geluid van Ex-Aquarium kan je heerlijk wegdromen, maar ook vreselijk hard losgaan. Eentje in de categorie: een beetje vreemd, maar wel (heel erg) lekker.

Hoogtepunt: De drumpartijen en percussie op het nummer ‘Colours Don’t Leak’. Zo mooi.

Dieptepunt: De muziek van Kelpe is erg verrassend en verveelt geen moment. Geen dieptepunten te vinden dus.

Bagger, twijfelgeval of aanrader: Aanrader voor elektronische muziekliefhebbers met geduld, want voor Ex-Aquarium moet je wel even de tijd nemen.

Oordeel zelf: luisteren naar Ex-Aquarium

Luister ook eens naar:

Prefuse - Preparations (Warp)  

Yppah - You are beautifull at all times (Ninja Tune)

Dextro - Concequence Music (Gronland)

Kelpe - Yippee Space Ghost (homevideo)

 

Kelpe

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws