Benga - Diary Of An Afro Warrior (Tempa)

Partyscene Redactie | 12 maart 2008
music

Het dagboek van Benga

Intro: Al vanaf zijn vijftiende werd Benga, samen met o.a. Skream en Mala Digital Mystikz, door de invloedrijke dj/producer Hatcha klaargestoomd voor het betere obscure garage- en 2step-werk. Zes jaar later vindt het uit deze collaboraties ontstane genre dubstep steeds meer gretige oren en heeft de dubstep-producer al een aantal dikke dansvloerkrakers achter zijn naam staan. Aan zijn album ‘Diary Of An Afro Warrior’ lijkt Benga echter zijn diepste zielenroerselen te hebben toevertrouwd.

Benga- Diary Of An Afro WarriorGenre: Dubstep/experimentele electronica.

Bijzonderheden: De zaterdagen in dit dagboek worden ongetwijfeld gevuld met de tracks ‘Crunked Up’ (het dubstep-anthem van de afgelopen jaren) en ‘Night’ die hun hitgevoeligheid al hebben bewezen. ‘Night’, de eerste single van dit album die vorig jaar al als sampler werd uitgebracht, is zelfs de eerste dubsteptrack die de reguliere playlist van BBC Radio 1 heeft gehaald. Volgens de Britten hét teken dat het genre de overstap naar de mainstream heeft gemaakt.

Er zijn nog meer vrijdag- en zaterdag-kandidaatjes. Zo brengt ‘E Trips’ aanstekelijk strenge acid synths boven een niet al te lastige baslijn en heeft ‘Go Tell Them’ een dwingende basdrive met een simpele maar doeltreffende vocoderstem. In ‘Pleasure’ vinden we synthjes terug die niet zouden misstaan in de huidige minimal en deephouse, onder begeleiding van de vocals van een dame die ons veel oneindig veel ‘pleasure’ wil schenken.

Toch blijken deze potentiële dansvloerkrakers na het beluisteren van het hele album eigenlijk de platste tracks te zijn. Het wordt pas interessant als je doorbladert naar de andere dagen in het dagboek. Een druilerige maandagmorgen wordt op slag minder naargeestig met de jazzy dubstep uit ‘Zero M2’ vol Roni Size-achtige contrabas-samples en luchtige pianoakkoorden. De haastige dinsdag krijgt een edge met Arabische lichte percussie, zweverige strings en een wegebbend orgeltje in ‘3 minutes’.

Benga in actieEen saaie woensdag wordt een feestje met de dikke discosound en zachte synths in ‘Someone 20’, voorbereiden op het weekend kan met opzwepende breakbeats en diepe Detroit techno-invloeden in ‘Emotions’ en de dubby elektronische freejazz uit ‘Loose Synths’ is uitermate geschikt om op te chillen op zondag. Wil je die dag toch nog liever knallen, dan is daar de vintage dupsteptrack ‘26 Basslines’, die met een onvermijdelijk ‘rewind!’-intro en lekkere onderwater-subwoofers een instant Benga-klassieker is.

Diary Of An Afro Warrior’ is voor het grootste deel vrij van de soms overheersende scheurende hardcoresynths die dubstep de afgelopen jaren domineerden en zit vol verassende breaks en subtiele plaagstootjes. De vele genres die Benga erin heeft weten te verwerken maken het een erg aantrekkelijk album voor een breed publiek.

Hoogtepunt: ‘Zero M2’, Someone 20’, 3 minutes’ en ‘26 Basslines’

Dieptepunt: ‘Light Bulb’ voegt niet veel toe en ‘Go Tell Them’ en ‘The Cut’ zijn nogal platvloers.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, het is een mooi uitgebalanceerd album, waarin het beste van alle ontwikkelingen binnen de dubstep wordt gecombineerd.

Oordeel zelf: luisteren naar‘Diary Of An Afro Warrior’

Luister ook eens naar: Burial-‘Untrue’, Skream- ‘Skream!’, Pinch- ‘Underwater Dancehall’.

Benga

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws