Christian Prommer - Drumlesson (Sonar Kollektiv)

Partyscene Redactie | 25 februari 2008
music

Houseklassiekers in een jazzjasje

Intro: ‘Beter goed gejat dan slecht verzonnen’, moet Christian Prommer hebben gedacht toen hij met een aantal jazzmuzikanten de studio indook. Maar het resultaat was niet minder dan verbluffend: Christian Prommer maakte Derrick May’s ‘Strings of life’ tot een zinderende jazzklapper, waarbij de dansbaarheid volledig intact bleef. Dit smaakte naar meer, wat resulteerde in een jazzalbum dat bij iedere housekenner om de haverklap een 'aha-erlebnis' opwekt.

‘Beter goed gejat dan slecht verzonnen’, moet Christian Prommer gedacht toen hij met een aantal jazzmuzikanten de studio indook.Genre: Houseklassiekers in een jazzjasje

Bijzonderheden: Het idee om instrumentale versies te maken van house- en technonummers is niet nieuw: eerder werden ‘Knights of the Jaguar’ en ‘Blackwater’ uitgevoerd door een compleet symfonieorkest. Maar waar deze platen dicht bij het origineel bleven, improviseert Christian Prommer er, geheel in de jazztraditie, lustig op los. Sommige nummers zijn daardoor nauwelijks te herkennen, zoals Gregory’s ‘Elle’, en Daft Punk’s ‘Around the world’, terwijl bij ‘Rej’ alleen de climax van het origineel intact blijft. ‘Beau Mot Plage’ is, samen met ‘Strings of Life’, het hoogtepunt van de plaat: dampende jazzdance die dezelfde dansurgentie heeft als de originele versies.

 

Omdat gekozen is voor een klassieke samenstelling van bas, piano en drums, blijft de sfeer op het hele album hetzelfde. Dat maakt het album enerzijds compact en samenhangend, aan de andere kant blijft de sound af en toe wel wat voortkabbelen. En ergens is het ook wel geeky, zo’n bijna wetenschappelijke benadering van houseplaten die ooit gemaakt zijn met als enige doel om het danspubliek te plezieren. Maar bij jazz is een zeker intellectualisme natuurlijk nooit ver weg.

Hoogtepunt: 'Strings of Life' en 'Beau Mot Plage'

Dieptepunt: Het is een weinig afwisselend album. En aangezien deze cd ‘volume 1’ heet, vrees ik dat tegen de tijd dat ‘volume 2’ uitkomt, we wel weer uitgekeken zijn op het truckje van Christian Prommer.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Aanrader. Leuk idee, goed uitgevoerd, en voor iedere househead een trip down memory lane.

Oordeel zelf: luisteren naar Christian Prommer’s Drumlessons

Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Het origineel van al deze platen. Je hebt ze ongetwijfeld in je muziekcollectie!

Christian Prommer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws