Gilles Peterson in the house (Defected)

Partyscene Redactie | 22 februari 2008
music

Geil van Gilles

Intro: Wilden we hem net wegzetten in het hoekje van de stoffige jazzadepten, met deze 3-cd-box transformeert Gilles zich weer net zo gemakkelijk tot superhippe house- en discojock die laat horen waar ‘Jack-jack-jack-jack-jack-jack-jack your body’ de soulzaadjes en arrangementen ook alweer vandaan haalden.

Genre: Diepe houseklanken, en lekkere soul- en discostampers.

Het mooiste van deze cd's? Ze laten zich beluisteren als een groot avontuur!Bijzonderheden: Gilles doet niet aan hoogdravende intro's, maar gaat op cd 1 meteen de diepte in. Pompende bassen, zwarte mannen met eelt op hun ziel, trommels als uit donker Afrika, slepende strings, Detroit aan de Thames, Trafalgar Square-New-York, diepe shit.

Cd 2 laat je jaren terugreizen in de tijd. De tijd dat disco koningin was in alle duistere clubs, en verder terug zelfs, toen een ghetto-rapper nog een soulzanger heette en bling-bling nog een wurgcontract met Motown was. De tijd dat juist weelderige instrumentatie en rijke arrangementen tekenen waren dat je jezelf aan het ontwikkelen was.

Cd 3 bevat twaalf lekker lange exclusieve nummers van een paar van zijn beste vrienden. Natuurlijk niet de minsten, zo horen we onder andere Kariza, Masters at work, Sandy Rivera en Peter Kruder voorbijkomen.

Hoogtepunt: Het mooiste van deze cd's? Ze laten zich beluisteren als een groot avontuur! Zoveel lekkers bij elkaar. Je zit dan ook constant op het puntje van je stoel af te wachten wat er nu weer komt.

Dieptepunt: Voor discohaters heel cd 2. Voor discofreaks misschien de overgangen op cd 2. Voorwaar, het is een stuk moeilijker een wiebelig gedrumd discosetje aan elkaar te mixen, dan een strak geprogrammeerde houseset. Gilles plakt dan ook liever alles aan elkaar. Maar dat doet ie dan ook wel weer heel netjes.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Voorlopig voor mij de cd van het jaar.

Oordeel zelf: luisteren naar Gilles Peterson in the House

Luister ook eens naar: Dennis Ferrer in the House / Soulheaven presents Osunlade & DJ Spen

Gilles Peterson in the House

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws