Clark - Turning Dragon (Warp)

Partyscene Redactie | 21 februari 2008
music

Beuken, beuken, en nog eens beuken

Intro: Beuken, beuken, en nog eens beuken. Het nieuwe album van elektronicagigant Chris Clark liegt er niet om. Liefhebbers van gierende elektronica koesteren zijn uitdagende producties natuurlijk al jaren, fans van industriële beuktechno hebben er met Turning Dragon een nieuwe favoriet bij. Op het nieuwe album brullen de beats als vanouds, de effecten zijn weer typisch die van Clark, alleen zitten ze nu in een ‘nieuw’ technojasje. Met vierkwartsmaten enzo.

Genre: Rampestamptechno, op het industriële af.

Liefhebbers van gierende elektronica koesteren Clark's uitdagende producties natuurlijk al jaren, fans van industriële beuktechno hebben er met Turning Dragon een nieuwe favoriet bij.Bijzonderheden: Chris Clark moet de zoveelhonderdste artiest zijn die het regenachtige Londen heeft verlaten voor Berlijn - hét hedendaagse broeinest voor creativiteit en elektronische muziek. In clubs waar de energie met dikke condensdruppels van de ramen druipt, doet Clark tegenwoordig nieuwe inspiratie op voor zijn producties. En nee, dat heeft op Turning Dragon niet tot minimale of rechtlijnige dansmuziek geleid.

Meteen vanaf openingstrack ‘New Year Storm’ wordt duidelijk waar de nieuwe Clark voor staat: ruwe, ongepolijste ‘vierkwartstracks’ die zo met blote handen uit het asfalt gerukt lijken. De kickdrums dreunen met gemak door drie lagen gewapend beton, terwijl de spaarzame instrumentatie door een laag agressieve roest lijkt aangevreten. Clark wisselt daarbij met gemak allerhande invloeden af: industrial, breakbeats, hardcore - alles wat maar ramt en bonkt wordt in zijn composities opgenomen. Turning Dragon heeft dan ook een erg onstuimig karakter. Achter vrijwel iedere track zit een oorverdovende oerkracht, als van een storm die maar niet wil gaan liggen. Adempauzes of rustmomenten worden je niet gegund, wat het album erg intens maar ook vrij benauwt maakt. Het is soms jammer dat de melodieuze intermezzo’s en inventieve programmering van vroeger verdwenen zijn, maar ach, daarvoor in de plaats krijg je wél een enorme energie. Nostalgici of puristen vinden dat misschien niks. wie van een veranderingetje houdt, kan Turning Dragon ongetwijfeld waarderen.

 

Hoogtepunt: ‘Hot May Slides’ en ‘Penultimate Persian’.

Dieptepunt: Iets meer nuance en afwisseling had geen kwaad gekund.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!

Luister ook eens naar:

Clark- Body Riddle

Chris Liebing & Speedy J - Metalism

Motor - Klunk

L2P-tip: Chris Clark treedt samen met Autechre live op in De Melkweg op 6 maart!

 

Chris Clark

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws