Anthony Rother presents We Are Punks 2 (Datapunk)

Partyscene Redactie | 13 februari 2008
music

Verbreezering van de electro

Intro: Anthony Rother is een fenomeen op het podium. Weekend na weekend sjouwt hij zijn halve studio van club naar club. Omringd door drumcomputers en synthesizers voert hij zijn tracks live op. In 2003 zette hij zijn label Psi49net in de koelkast voor een nieuw project: Datapunk. Op het tweede deel van ‘We Are Punks’ heeft hij de beste releases van het label verzameld. Bevriende dj Ziel100 kreeg de opdracht er één geheel van te maken.

Genre: electro en techno

Datapunk wordt meer en meer een platform voor platte electrotechno. Dat is te horen op deze compilatie.Bijzonderheden: Anthony Rother was altijd een vreemde eend in de Duitse dance-bijt.

Hij trok zich niets aan van de immer fluctuerende rages en bleef zijn grote passie, electro, trouw. Met Kraftwerk als grootste inspiratiebron maakte hij legendarische albums als ‘Sex with the Machines’ en ‘Simulationseitalter’. De appel valt niet ver van de boom, want Rother senior was één van de eerste leden van de legendarische Duitse formatie. Het verleden ten spijt, ook een voormalige purist als Rother is anno 2008 gegrepen door de ‘verbreezering’ van de electro. Datapunk wordt meer en meer een platform voor platte electrotechno. Dat is te horen op deze compilatie. Rother himself is hofleverancier met zes tracks. Alle elan en originaliteit uit het verleden lijken bij deze man te zijn verdwenen. Ook zijn oogappeltje Xenia Beliayeva laat zich niet onbetuigd. Drie tracks - opgevoerde electropop met pseudo new wave-vocalen - is veel te veel van het goede voor deze dame. En nieuwkomer Internal Sync is niet meer dan een slappe rip-off van Booka Shade. Kijkend naar de tracklist gaat de hoop uit naar de gevestigde namen. Maar ook Gregor Tresher, Kiko, Billy Nasty en Umek laten de temperatuur niet stijgen. Dan zit er niets anders op dan de kermis op volle toeren te laten draaien met Frank Kusserow en Robert M. Even lijkt ‘Midlife Crisis’ van Miss Kittin & The Hacker verlossing te brengen. Old school electro doet de heupen schudden, maar madame Hervé weet het te verpesten met flauwe vocalen. Zodra haar pieperige stemmetje de kop opdoet, is het over met de pret. Jammer, want er was al zo weinig te te beleven op de tweede editie van We are Punks

Hoogtepunt: ‘Synthetic’ - Anthony Rother in vorm.

Dieptepunt: teveel om op te noemen

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Twee cd’s vol gedateerde muziek met verwoedde pogingen vervlogen tijden te doen herleven.

Oordeel zelf: luisteren naar We Are Punks 2

Luister ook eens naar: Kings of Electro

In maart is Anthony Rother weer in Nederland te bewonderen. Vrijdag de 29ste doet hij de Melkweg in Amsterdam aan, een dag later reist hij door naar het hoge noorden, om in de Groningse Simplon op te treden.

Anthony Rother

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws