Prefuse 73 - Preparations (Warp Records)

Partyscene Redactie | 5 november 2007
music

Guillermo Scott Herren terug op niveau!

Intro: Al een jaar na zijn laatste album ‘Security Screenings’ is de ongekroonde koning van de elektronische hiphop, oftewel Guillermo Scott Herren, terug met een nieuwe langspeler. Hoewel de teleurstelling van ‘Security Screenings’ nog goed in het achterhoofd zit, redt ‘Preparations’ de goede naam vanPrefuse 73 dankzij een aantal prachtige tracks.

Genre: Elektronische hiphop

Gelukkig is er nu ‘Preparations’, dat net op tijd de goede naam van Prefuse 73 redt.Bijzonderheden: Terugluisterend naar de vorige albums van Prefuse 73 kun je gemakkelijk horen waar het is fout gegaan: bij zijn derde album ‘Surrounded by Silence’. Het collaboratiefestijn uit 2005 droeg weliswaar klinkende namen als Aesop Rock, GZA, The Books en Ghostface Killah; de doodeerlijke openheid en de strakke productie van voorgaande albums ontbraken. Opvolger ‘Security Screenings’ maakte dat gemis helaas niet goed. Sterker nog; meer dan een schetsmatig rommelalbum kon je het gewoon niet noemen. Gelukkig is er nu ‘Preparations’, dat net op tijd de goede naam van Prefuse 73 redt. Het nieuwe album klinkt beheerster, strakker vormgegeven, beter gedoseerd. Het is opvallend dat Scott Herren de soms onnavolgbare samplecollages uit zijn oude werk heeft ingeruild voor goed uitgewerkte nummers met kop en staart. Die klinken op zijn best als echte songs, zoals in de ijzersterke samenwerking die hij op ‘Class Of 73 Bells’ aangaat. Prachtige vocals van de School Of Seven Bells over een dromerig fluitspel en beheerste hiphopritmes: zo muzikaal heb je Prefuse 73 in lange tijd niet gehoord! Of wat dacht je van ‘Smoking Red’, waar de drums van John Stanier (drummer bij Battles) een energiek samenspel aangaan met schurende elektronica? Klinkt inderdaad als de oude Prefuse 73, maar dan wel goed uitgewerkt en prima gedoseerd.

Hoogtepunt: ‘Class Of 73 Bells’

Dieptepunt: Oké, Scott Herren is misschien niet langer die doorgedraaide ritmetovenaar van een paar jaar geleden, zijn sound heeft wel aan consistentie en muzikaliteit gewonnen. En ja, dat is best een schouderklopje waard.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader

Oordeel zelf: luisteren naar Preparations

Luister ook eens naar: Piano Overlord - The Singles Collection 03-05

Prefuse

Warp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws