Modeselektor - Happy Birthday (Bpitch Control)

Partyscene Redactie | 14 september 2007
music

Het ultieme verjaardagsfeest

Intro: Modeselektor is als adhd: Overactief, onvoorspelbaar en laat zich niet in een keurslijf persen. De producties van dit Oost-Duitse duo zijn grenzeloos. Muziek in al zijn verschijningsvormen en van alle tijden vormt de inspiratiebron voor producers Szary en Gernot. Hun debuutalbum ‘Hello Mother’ kwam al als een atoombom door je speakers. Wacht maar tot je opvolger ‘Happy Birthday’ hebt gehoord. Daar is van subtiliteit al helemaal geen sprake.

Genre: techno, dubstep, grime

Waar producers zich heden ten dage graag in een veilig hokje plaatsen, breekt Modeselektor alle muzikale wetten door alle stijlen met elkaar te mengen.Bijzonderheden: Waar producers zich heden ten dage graag in een veilig hokje plaatsen, breekt Modeselektor alle muzikale wetten door alle stijlen met elkaar te mengen. Welke producer durft het aan om twee oude hardcore-hits van zolder te halen? Bij het horen van ‘Hyper Hyper’ gaat er aan het begin van het album nog geen belletje rinkelen. Maar als er door de MC ‘We Need Hardcore’ wordt ingezet, gaan de herinneringen terug naar die verschrikkelijke happy hardcore-act Scooter. Modeselektor behoudt het oldskool-karakter van het origineel, maar geeft er een eigen draai aan. Een oude klapper van een hoger niveau is ‘The First Rebirth’ van Jones & Stephenson, uitgebracht op het legendarische label Bonzai Records. Modeselektor weet van het hardtrance-origineel een betoverende dubstep-track te maken.

Modeselektor is als adhd: Overactief, onvoorspelbaar en laat zich niet in een keurslijf persen.Modeselektor kijkt met interesse naar de ontwikkelingen aan de andere kant van het kanaal. In Londen gaat het tegenwoordig niet om de vierkwartsmaat. Vanuit de buitenwijken zijn grime en dubstep doorgebroken. Daar haken de heren op in. Opener ‘Godspeed’ is een fijne combinatie van dancehall en grime. De Franse rapper TTC heeft op dit album weer een uitlaatklep met ‘2000007’: grime zoals het bedoeld is. Dubstep is hot, ook in Berlijn. Eigenhandig hebben de heren dit genre in het Duitse muziek-Mekka geïntroduceerd. Op ‘Happy Birthday’ is een aantal sterke dubstep-producties vertegenwoordigd. Samen met Paul St Hilaire alias Tikiman hebben de heren het aanstekelijke ‘Let Your Love Grow’ gemaakt. Het klinische B.M.I. en het atmosferische ‘Edgar’ gaan verder de diepte in. 

Ook de vertrouwde vierkwartsmaat mag niet ontbreken. Dat Szary en Gernot niet voor niets bij Bpitch zitten, horen we op de technoknallers ‘Sucker Pin’ en Black Block’. Muziek van Modeselektor reikt verder dan de underground. Zelfs in de hogere regionen van de popmuziek zijn er fans van dit duo. Zo staan op dit album verrassende bijdragen van Tom Yorke van Radiohead en van punkfunk collectief Maximo Park. Op ‘Happy Birthday’ is het feest. En wat huur je dan in? Een zigeunerband. Met de Balkan beats op de titeltrack wordt de polonaise ingezet en gaan we voorlopig nog niet naar huis.

Hoogtepunt: De veelzijdigheid van dit album. Szary en Gernot bouwen het ultieme verjaardagsfeest.

Dieptepunt: Sommige oude koeien kun je maar beter in de sloot laten. Zoals ‘Hyper Hyper’.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Een aanrader voor iedere muziekliefhebber!

Oordeel zelf: luisteren naar Happy Birthday

Luister ook eens naar: Boogy Bites mixed by Modeselektor

Modeselektor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws