Monza mixed by Damian Lazarus & DJ T

Partyscene Redactie | 16 augustus 2007
music

Get Physical bouwt feestje in club Privilige  

Intro: In de begindagen van de house liep je aan het eind van een optreden naar de deejay om zijn mix op cassette te kopen, zodat je een aandenken had aan een fantastische nacht. Toen de cd’s op de markt verschenen, werden de deejaymixen commercieel uitgebuit. Iedere zichzelf respecterende deejay bracht een mixalbum uit. Meer dan tien jaar worden we reeds overspoeld door massa’s mixalbums - de ene nog slechter dan de andere. Echter, heel soms krijg je een mix-cd in de hand gedrukt die van uitzonderlijke schoonheid is. In dit geval de dubbelaaar Club Monza, gemixt door Damian Lazarus en DJ T.

heel soms krijg je een mix-cd in de hand gedrukt die van uitzonderlijke schoonheid isGenre: house en techno.

Bijzonderheden: Deze zomer is het stil op de Milstrasse nummer 5 in Berlijn, het kantoor van Get Physical. Computers en koffiezetapparaten staan uit en bureaustoelen zijn leeg. De gehele crew verblijft namelijk in Ibiza, waar in Privilege de Monza-avonden worden georganiseerd. Om deze residency internationale allure te geven, is er voor de tweede keer een compilatie verschenen, deze keer gemixt door Damian Lazarus (cd 1) en DJ T (cd 2). Dit had beter omgedraaid kunnen worden, dan zat er een betere muzikale lijn in. DJ T grijpt meer naar deephouse dan Lazarus, die op zijn beurt steviger en minimaler draait. Daarom draaien wij eerst cd 2, om vervolgens af te sluiten met cd 1.

DJ T benadert met zijn mix de essentie van muziek: emotie, hetgeen hij vijftien tracks lang vast weet te houden. De Duitse dj weet op weergaloze wijze het beste van minimal en deephouse te combineren. Hij begint met een cosmic knaller van Max Berlin, ‘Elle et Moi’ in een bewerking van Joakim. Je kan onmogelijk stil blijven zitten als deze mix DJ T benadert met zijn mix de essentie van muziek: emotie, hetgeen hij vijftien tracks lang vast weet te houden.door de boxen galmt. Daar draagt Martin Buttrich, die niets heel laat van ‘Louder’ van Boundzound, ook zijn steentje aan bij. Ook is het swingen geblazen op de verwrongen house met discosamples van DJ Koze. Vervolgens combineert Raz Ohara soulvolle vocals met een minimal baslijn, zowel melancholisch poppy als dansbare house. De minimal-vaandel wordt in de mix gedragen door Matthias Tanzman met het sterke ‘Procon’. DJ T weet het ultieme te verenigen in deze mix, die swingt en rockt aan alle kanten. Maar hij laat zich niet verleiden tot het intrappen van open deuren. Hij vertelt plaat voor plaat een verhaal. Van de minimal van Matthias Tanzmann naar zijn eigen hit ‘The Dawn’, totdat Carl Craig zorgt voor een welverdiende adempauze met zijn remix van het poppy ‘Like a Child’ van Junior Boys. En dan is de verrassing van de cd nog aan de beurt. Een zekere Afrikaan (?) Arto Mwambé blaast old school house nieuw leven in met ‘Ombala Mbembo’. Het tempo wordt iets opgevoerd naar algemeen geldende technostandaarden. Het atmosferisch ‘Bergwein’ van Efdemin geeft je al een hint van wat komen gaat.  T heeft voor de ultieme afsluiting gekozen. Een combinatie van house en klassieke muziek, dit alles verenigt in één track: ‘Saturn Strobe’ van Pantha du Prince.

Lazarus pakt het op waar T met zijn set is geblevenLazarus pakt het op waar T is gebleven met ‘You are here’ van Nathan Fake, waar de violen worden ingeruild voor een piano. Zijn mix wordt onheilspellender met ‘Glasgow’ van Pier Bucci, die het grauwe stadsleven van de Schotse stad perfect in muziek heeft weten om te zetten. Met Dennis Ferrer en Efdemin grijpt hij terug naar house. Daar wijkt hij niet vanaf, want met ‘Helen Cornell’ van Marc Romboy en ‘Bang’ van Phonique stijgt het niveau naar ongekende hoogten. Hij weet dit tot het einde vast te houden met ‘Walk Music’ van Henrik Schwarz en ‘An evening with Bobbi Bros’ van Trentemoller. Folk en house!? Op het eerste gezicht een onmogelijke combinatie. Niet voor Findlay Brown die met ‘Losing the Will to Survive’ deze twee uitersten weet te combineren. Zo worden twee zeer sterke mixen op legendarische wijze afgesloten.

Hoogtepunt: Twee cd’s lang. Tip: zet eerst cd 2 op, pas daarna cd 1.

Dieptepunt: Dat er geen derde cd bij zit!

Aanrader, twijfelgeval of bagger: aanrader.

Oordeel zelf: luisteren naar Monza

Luister ook eens naar: Crosstown Rebels by Damian Lazarus

Damian Lazarus - Suck My Deck

Body Language Vol 2 by DJ T

Tracks Monza by Damian Lazarus & DJ T:

CD 1
1. Nathan Fake - You Are Here (Fourtet remix)
2. Pier Bucci - Glasgow
3. Dennis Ferrer - Son Of Raw (Loco Dice remix)
4. Efdemin - Just A Track
5. Patrick Zigon - Mental Draining
6. Outlines - Listen To The Drums
7. Marc Romboy - Helen Cornell (Stefan Goldman remix)
8. Jamie Jones - Strangers
9. Phonique - Bang
10. Szenario - Pleaseasy (Raudive remix)
11. Danton Eeprom - One Thing Leads To Another
12. Snax - Honeymoon's Over (Konrad Black remix)
13. Henrik Schwarz - Walk Music
14. Trentemoller & DJ Tom - An Evening With Bobbi Bros
15. Findlay Brown - Loosing The Will To Survive (Wizards Of The Sleeve remix)

CD 2
1. Max Berlin - Elle & Moi (Joakim remix)
2. Boundzound - Louder (Martin Buttich remix)
3. DJ Koze vs Sid Le Rock - Naked (DJ Koze remix)
4. Martin Landsky - Let Me Dance
5. Razh Ohara - Whitmey Na
6. Einzelkind - Maferefumeco
7. Matthias Tanzamann - Procon
8. Johnny Wagner - Intercity (Daniel Stefanik remix)
9. DJ T - The Dawn
10. Junior Boys - Like A Child (Carl Craig remix)
11. Mike Shannon - Ghost Writer Blues
12. Arto Mwambe - Ombala Mbembo
13. Schatrax - Mispent Years (original)
14. Claude VonStroke & Christian Martin - Groundhog Day
15. Efdemon - Bergwein
16. Pantha Du Prince - Saturn Strobe

Get Physical

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws