M.A.N.D.Y. - 12 Great Remixes for 11 Great Artists

Partyscene Redactie | 2 augustus 2007
music

Soms wel, meestal niet...

Intro: Niemand kan tegenwoordig meer om M.A.N.D.Y. heen. Het duo wordt vooral als dj de markt op gegooid. Met maar liefst vijf mixalbums achter hun naam hebben Patrick Bodmer en Philipp Jung de mondiale dancescene overtuigd. Op productiegebied is het verhaal iets anders. Ze hebben slechts enkele eigen producties achter hun naam staan, waarvan de grootste hit, ‘Body Language’, samen met Bookashade is gemaakt. Op het Vanaf 2001 zijn tientallen artiesten door de M.A.N.D.Y.-molen gehaald. De twaalf beste bewerkingen zijn verzameld op cd genaamd ‘12 Great Remixes for 11 Great Artists’remixvlak zijn ze actiever. Vanaf 2001 zijn tientallen artiesten door de M.A.N.D.Y.-molen gehaald. De twaalf beste bewerkingen zijn verzameld op cd genaamd ‘12 Great Remixes for 11 Great Artists’. De zelfverzekerde titel roept voor het beluisteren maar één vraag op: maken ze de pretenties waar?

Genre: house en techno in diverse varianten

Bijzonderheden: Ze vallen direct in huis met een uitstekende remix van ‘Damage’ van Tiefschwarz samen met Tracey Thorn. Al laat je ‘Thorn’ samen zingen met Jan Smit, dan nog komt er iets moois uit. Deze track wordt rustig op minimale wijze opgebouwd en blijft boeien door de schitterende stem van de zangeres van ‘Everything but the Girl’. Klassiekers komen ook aan bod. Het uit 1984 afkomstige ‘The Thrill of it All’ van Roxy Music wordt in een modern jasje gegoten. De remix is zodanig dat van het origineel weinig overblijft. Alleen de vocalen worden op een kundige wijze geïntegreerd in een typische M.A.N.D.Y.-productie.

De vraag bij remixen blijft of het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Soms is het origineel zo goed dat de remix niet meer dan een slap aftreksel wordt. Zo hadden de Halve MANDYheren ‘I Feel Space’ van Lindstrom en ’49 percent’ van Royksopp beter links kunnen laten liggen. Hun remix benadert bij lange na de originelen niet. ’49 percent’ wordt met een flinke dosis electrohouse verkracht en in de remix van ‘I Feel Space’ komt de schitterende melodielijn van het origineel pas na vier minuten tevoorschijn.

Ook van een slecht origineel is vaak niets te maken. Van de remix van wereldhit ‘Round Round’ van de Sugababes druipt de gesmolten kaas af. Verschrikkelijk dat deze gewaardeerde producers zich voor zoiets slechts lenen. De plaat zal gretig aftrek hebben aan de Spaanse costa’s, maar de ware muziekliefhebbers worden er niet vrolijk van. Het lachen vergaat ook bij de remix van Electroclash-act The Knife. Het lijkt wel of ze het matige ‘Pass this On’ speciaal voor Don Diablo hebben verbouwd. Alsof het nog niet genoeg is, dendert de goedkope electrohouse-trein vervolgens vrolijk door met een remix van ‘Come into my Kitchen’ van Joakim.

Andere MANDY-helftOp deze verzamelaar bewijzen de heren gelukkig ook dat ze de kunst van het remixen wel  beheersen. Een goed voorbeeld is de remix van ‘Push Push’ van Rockers Hi-Fi, waarin het origineel naar een hoger niveau wordt getild. Minder goed maar een dikke voldoende scoren remixen van ‘Sparks’ van Royksopp en ‘Dreams’ van DJ Monique vs The Voice of Rita. 

M.A.N.D.Y. blaast met de titel iets te hoog van de toren. Niet alle artiesten zijn geweldig, maar dit geldt nog meer voor de remixen. Het wordt tijd dat de heren hun prioriteiten verleggen en met degelijk solomateriaal gaan komen.

Hoogtepunt: remix van ‘Push Push’.

Dieptepunt: meer dan de helft van het album.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: twijfelgeval.

Oordeel zelf: luisteren naar M.A.N.D.Y.

Luister ook eens naar: M.AN.D.Y. at the Controls

Tracks:

01.  Damage: M.A.N.D.Y Remix - Tiefschwarz

02.  49 Percent: M.A.N.D.Y Remix - Röyksopp

03.  I Feel Space: M.A.N.D.Y Remix - Lindstrøm

04.  The Thrill Of It All: M.A.N.D.Y Vs. Booka Shade Remix - Roxy Music

05.  Push Push: M.A.N.D.Y’s Pusher Remix - Rockers Hi-Fi

06.  Pass This On: M.A.N.D.Y’s Knifer Remix - The Knife

07.  Come Into My Kitchen: M.A.N.D.Y Remix - Joakim

08.  Donauwellen: M.A.N.D.Y Remix - Wessling & Schrom

09.  Round Round: M.A.N.D.Y Remix - Sugababes

10.  P.R.O.T.O.T.Y.P.E: M.A.N.D.Y Remix - Rex The Dog

11.  Dreams: M.A.N.D.Y Remix - DJ Monique Vs…

12.  Sparks: M.A.N.D.Y Remix - Röyksopp

Nieuwsgierig naar de dj-kwaliteiten van M.A.N.D.Y.? Aanstaande zaterdag staat namens het Duitse duo Phillipp Jung op het Welcome to the Future festiva - van 16:30 t/m 18:30 op stage 3.

 

M.A.N.D.Y.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws