The Ananda Project ft. Sunshine Jones (Nite Grooves)

Partyscene Redactie | 26 juli 2007
music

New York, New York!

Intro: Die typische NY-garage en soulfull house, waarmee The Big Apple eind jaren tachtig op de danskaart werd gezet, bloeit weer helemaal op. Een groot deel van de oude garde producers is met pensioen gegaan. Een nieuw generatie, waaronder Sunshine Jones en Chris Brann met zijn The Ananda Project, heeft het heft in handen genomen. Het is nog wachten op de heropening van Paradise Garage. (Gelegen aan King Street - tevens de naam van het moederlabel van Nite Grooves, voor wie het weten wil).

Elf diepe housetracks, soms doordrenkt met future jazz en funk, dan weer met invloeden uit ambient, broken beat, nu-soul en salsa.Bijzonderheden: Zo groen als Sunshine Jones, die debuteert als soloartiest met het album ‘Seven Tracks in Seven Days’, is Chris Brann allesbehalve. De Canadese producer gaat al een jaar of tien mee. Bekendheid verwierf hij met zijn Wamdue Project, waarvan er een aantal fraaie housealbums op Strictly Rhythm verscheen. Gek genoeg verdween de formatie van de aardbodem na het grote succes van het nummer ‘King of my Castle’ in 1999. Hitjes schrijven is niet voor Brann weggelegd, dus volgde hij zijn hart: het produceren van ‘underground housemuzak’. Rond de eeuwwisseling begon hij platen uit te brengen onder pseudoniem als P’Taah (Ubiquity Records) en The Ananda Project (Nite Grooves). De man die tegenwoordig in New York woont is behoorlijk productief. ‘Fire Flower’ is zijn achtste (!!) studioalbum in zeven jaar. Die ervaring hoor je aan het kristalheldere geluid. Elf diepe housetracks, soms doordrenkt met future jazz en Met de basis van zijn producties op ‘Seven Tracks in Seven Days’; dikke beats, mooie strings en prachtige melodielijnen, zit het wel goed.funk, dan weer met invloeden uit ambient, broken beat, nu-soul en salsa. Brann gaat alle kanten op, zonder de basis - sfeervolle house - uit het oog te verliezen. Op driekwart van de tracks wordt hij vocaal bijgestaan, o.a. door Seal-kloon Terrance Downs en Brasil-diva Heidi Vogel. Maar ook de instrumentale, meer dansvloergeoriënteerde tracks komen goed uit de verf. Uitstekend album voor wie housemuziek graag soulvol, zonder toeters en bellen en gevarieerd wenst. Wat dat betreft heeft Ananda Project-bewonderaar Sunshine Jones nog het één en ander te leren. Met de basis van zijn producties op ‘Seven Tracks in Seven Days’; dikke beats, mooie strings en prachtige melodielijnen, is niets mis. Nu nog wat meer variatie in zijn muziek, en het komt helemaal goed met de man die ooit succesvol was als producer van Dubtribe Sound System.

Hoogtepunt: Het eindeloos mooie ‘We Are Free’. Dik elf minuten hogeschool-deephouse, met prachtige pianogeluiden, melodielijnen en vocalen. Ook ‘Many Starred Sky’ van The Ananda Project, met beats die door merg en been gaan, doet het goed op de dansvloer.

Dieptepunt: Zo gevarieerd als de tracks van The Ananda Project, zo eentonig is het album van Sunshine Jones. Maar daardoor niet slecht.

Bagger, twijfelgeval of aanrader: Twee aanraders, de ene wat meer dan de andere. Soulvolle house is weer soulvol!

Oordeel zelf: luisteren naar Fire Flower en Seven Tracks in Seven Days

Luister ook eens naar:

Jimpster - Amour

Ian Pooley presents A Subterranean Soundtrack

Karizma - A mind of its own

The Ananda Project

Sunshine Jones

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws