Sven van Hees - Exotica (Your Lips)

Partyscene Redactie | 6 juli 2007
music

De soundtrack van jouw zomer?

Intro: Wat een MySpace-pagina en een goede naam in de muziekwereld al voor een artiest kunnen betekenen, blijkt uit de verkoopcijfers van Exotica. Ruim vijfduizend stuks van zijn nieuwe album verkocht de Belgische loungekoning Sven van Hees al, zonder grootschalige promotiecampagne en media-aandacht. Heeft het Antwerpse muziekdier het dan weer geflikt?

Exotica is het tweede studioalbum dat Sven van Hees uitbrengt in eigen beheer - op zijn label Your LipsGenre: Loung... Nee, dat is zó 1999. Dan maar cosmic lovergrooves, zoals Sven zelf zijn muziek bestempelt.

Bijzonderheden: Exotica is het tweede studioalbum dat Sven van Hees uitbrengt in eigen beheer - op zijn label Your Lips. De Belgische producer gaat na een verloren rechtszaak, waarin hij vijftigduizend euro en de helft van de rechten verliest op zijn albums Gemini en Calypso, nooit meer in zee met grote platenmaatschappijen. “De majors zoeken het maar uit, ik laat me nooit meer naaien”, zei hij een paar jaar geleden in een interview met Love2Party. In plaats daarvan heeft Sven weer muziek gemaakt om óp te naaien. Excuses voor het vulgaire taalgebruik, maar het bruggetje is te verleidelijk. Op Exotica flikt Sven datzelfde kunstje als op zijn succesvolste album ooit: Gemini (1999). Hoewel de twee tussenliggende albums - Calypso (2002) en Synestesia (2005) - ook bijzonder sfeervol en zomers aanvoelen, zijn ze niet zo exotisch als Gemini. Op Exotica (hè, weer zo’n bruggetje) is dat ‘onbewoonde eiland gevoel’ bij de muziek van Sven van Hees weer terug. Als je naar het elf tracks tellende album luistert, denk je aan wuivende palmbomen, oosterse mystiek, kabbelende golfjes, zonnebrand factor twintig, mierzoete cocktails, ijskoude rosé. Kan ook niet anders met tracktitels als ‘Flowmotion’, ‘Coco Skin’ en ‘Pacific Lifeline’. Instrumenten die een plaat een zomers tint kunnen geven, zoals de fender rhodes, gitaar, xylofoon, sitar, dwarsfluit, saxofoon, worden veelvuldig gebruikt. Elementen uit de blues, soul, funk en jazz worden heel doeltreffend verweven in de loungesound van Sven van Hees. Zijn beste werk is het niet, daarvoor is Gemini te baanbrekend, maar een waardige opvolger van zijn klassieker is Exotica wel. Buiten is het koud en winderig, binnen is het tropisch warm. “Schat, is die rosé al koud?” 

Hoogtepunten: ‘It’s So Real’, de enige dansvloerplaat op Exotica, gaan we nog vaak horen deze zomer.

Dieptepunt: Het weer. Ik bedoel: los van de slaapkamer, is er geen enkele plek in Nederland waar je deze plaat momenteel kan draaien.

Twijfelgeval, bagger of aanrader? Misschien is dit jouw soundtrack van deze zomer. Alleen moet je daarvoor wel het vliegtuig pakken.

Oordeel zelf: luisteren naar Exotica

Luister ook eens naar: Zero 7 - The Garden

Maak kans op een gratis exemplaar van Exotica. Stuur je all time favoriete Sven van Hees-plaat naar prijsvraag@love2party.nl en wie weet krijg jij het nieuwe album van de Belgische loungekoning cadeau!

Sven van Hees

Your Lips

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws