Osunlade - Elements Beyond (Strictly Rhythm)

Partyscene Redactie | 3 juli 2007
music

House en albums; een moeilijke combinatie

Intro: We beginnen deze recensie met goed nieuws: Strictly Rhythm is terug. En niet alleen met digitaal opnieuw uitbrengen van oude clubkletsers, het legendarische New Yorkse label brengt ook nieuwe muziek uit. Aan Osunlade de eer op het eerste volwaardige album sinds jaren te maken voor Strictly Rhythm. Maar house en albums, het blijft een moeilijke combinatie.

Genre: Diiiiiieeeephouse
Een goed housealbum: bestaat dat eigenlijk wel?Bijzonderheden: Een goed housealbum: bestaat dat eigenlijk wel? De vraag lijkt te belachelijk voor woorden na zo’n twintig jaar housegeschiedenis, maar compleet absurd is hij ook weer niet. Vaak is een housealbum niet veel meer dan een verzameling losse tracks, terwijl bij een volwaardig album het geheel meer moet zijn dan de som der delen. Het dient een coherent geheel te vormen, net zoals een mixalbum of een dj-set. En hier blijken zelfs de meest begenadigde producers een probleem mee te hebben. Waar Osunlade als geen ander weet hoe hij een dansvloer mee kan nemen in zijn deephousetrip, slaagt hij er niet in dit gevoel over te brengen op zijn album. Zijn laatste plaat ‘Aquarian moon’ kende hetzelfde probleem: mooie tracks allemaal, maar als album schoot het tekort.

Het betekent niet dat er op Elements Beyond niets te smullen valt voor de fijnproever. ‘A Cloudy Mist’ en ‘Frequencies’ zijn hypnotiserende platen als je ze in een club met een goed geluidssysteem en een donkere dansvloer hoort. De eerste single ‘April’ heeft die bekende Osunlade percussie, waar ook Louie Vega zich al jarenlang tot in den treuren van bedient, maar blijft vanwege het sterke liedje toch overeind. Hoogtepunt is de spoken-word track ‘My reflection’, voor de verandering eens een keer niet door Ursula Rucker ingesproken, maar door Devine Essence. Nee, slecht kun je Element Beyond met de slechtste wil van de wereld niet noemen, maar als album schiet het tekort. Daarvoor staan er teveel eindeloos uitgesponnen nummers op (‘Frequencies’ duurt zelfs 11.18 minuten), die als losse twelve inches de kwaliteitstest moeiteloos doorstaan, maar geen samenhangend geheel vormen dat een album behoort te zijn. Wie de brille van Osunlade wil ervaren, moet hem toch echt een keer horen draaien. Een herhaalde oproep derhalve: WIE HAALT OSUNLADE WEER EENS NAAR NEDERLAND?

Hoogtepunt: Stictly Rhythm is terug!
Dieptepunt: Diep is het zeker.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval. Voor een dj die zijn deephouse-collectie met tien tracks wil vergroten: sla je slag! Normale stervelingen zou ik adviseren om een goede mix-cd te kopen.

Oordeel zelf: luisteren naar Elements Beyond

Luister ook naar: Soulheaven - Dj Spen & Osunlade

Osunlade

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws