Rednose Distrikt ft. Benny Sings

Partyscene Redactie | 22 juni 2007
music

Rednose Distrikt - Poes (Kindred Spirits)

Benny Sings - At Home (Sonar Kollektiv)

Intro: Net als seks en humor, gaan muziek en humor moeilijk samen. Muziek is een serieuze aangelegenheid. Althans, dat vinden veel muziekjournalisten. Rednose Distrikt is voor hen dan ook een doorn in het oog. Want wat moet je met een album dat opent met een kinderliedje, waar nummers titels hebben als ‘doemaarwat’ en waar gastbijdragen worden geleverd door Jantje Overlast en Andy Bereboot? En nog verwarrender: in welk hokje past deze muziek eigenlijk? En dit is nu juist wat Rednose Distrikt wil: verwarring zaaien.   

Genre: Wie het weet mag het zeggen.

Het is te gemakkelijk om het tweede album, getiteld Poes, van Rednose Distrikt af te doen als flauwe meligheidBijzonderheden: Het is te gemakkelijk om het tweede album, getiteld Poes, van Rednose Distrikt af te doen als flauwe meligheid. Daarvoor zijn de composities net iets te clever, steken de beats net iets te vernuftig in elkaar en zijn sommige liedjes gewoon te sterk. Alleskunner Aardvarck nam na het debuutalbum 'Iller dan je ouders' afscheid van Kid Sublime en verwelkomde Steven de Peven. Het heeft de band zeker niet aan kwaliteit doen inboeten. Rednose Distrikt is nog steeds eigenzinnig eigenwijs, en blijkt nog steeds in geen enkel hokje thuis te horen. Soms is het soul, soms is het hiphop, soms is het broken beats, maar altijd is het spannend. De violen en dwingende breakbeats onder ‘Don’t break’ doen denken aan de tijd dat 4Hero nog drum 'n bass maakte, ‘Plop’ roept associaties op met Outkast in hun beste dagen, en Missy Elliot zou zich niet schamen voor de beats van ‘Maatiemaai’. Maar eigenlijk gaat iedere vergelijking met andere artiest mank: Rednose Distrikt is gewoon Rednose Distikt. Voor zover je van gewoon kunt spreken.

Op zijn derde album, dat net als I love you op Jazzanova's label Sonar Kollektiv uitkomt, combineert hij al het goede van zijn eerdere twee platenOpvallend aan de muziek van Rednose Distrikt zijn de vele collaboraties met Benny Sings. In 2006 namen ze al gezamenlijk de ep ‘Euh’ op. Ook op Poes is de karakteristieke stem van de kleine Amsterdammer veelvuldig te horen. Een niet voor de hand liggende combinatie, als je naar de soloalbums van Benny Sings luistert. Na zijn sterke debuutalbum Champagne People, dat nog zwaar hing op hiphopbeats, liet hij op het schitterende live album I love you horen dat hij als liedjesschrijver uitblinkt in mooie, fragiele songs, zoals Burt Bacharach die kon schrijven. Op zijn derde schijfje, dat net als I love you op Jazzanova's label Sonar Kollektiv uitkomt, combineert hij al het goede van zijn eerdere twee cd's. Het maakt At home tot zijn beste platen tot nu toe. Soms aangenaam dansbaar, zoals op ‘For your love’ en het funky ‘We'll make lovesongs’, dan weer kwetsbaar en klein, zoals op ‘Feather’ en het ontroerende ‘Over my head’, dat gerekend mag worden tot een van Benny’s mooiste liedjes.

Hoogtepunt: Frisse en vernieuwende muziek, zet Amsterdam op de muziekkaart: ook Gilles Peterson is fan!

Dieptepunt: Soms schieten Aardvarck en Steven de Peven flink mis. Een minuut durende gabberbeat aan het einde van ‘Your shit’ is niet grappig, maar gewoon irritant. Maar de kracht van Rednose Distrikt zit nu juist in hun tegendraadsheid, dus het is ze vergeven.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Beiden een aanrader. Rednose Distrikt voor op de dansvloer, Benny Sings, zoals de titel al zegt, voor thuis.

Oordeel zelf: luisteren naar Rednose Distrikt & Benny Sings

Luister ook eens naar: Rednose Distrikt - Red Knows

Rednose Distrikt

Benny Sings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws