Anders Ilar - Ludwijka Extended Visit (Shitkatapult)

Partyscene Redactie | 19 juni 2007
music

Niet bestemd voor hartpatiënten

Intro: De Zweedse producer Anders Ilar nam als kind alles op. Met een cassetterecorder in de hand rende hij door de bossen van zijn woonplaats Ludwika om alle mooie geluiden voor eeuwig vast te leggen. Een jaar of dertig later heeft hij de tapes van zolder gehaald, het stof eraf geblazen en de opnames verwerkt in een geluidstrip die Ludwijka Extended Visit heet.

Genre: ambient doorspekt met minimal, electro, dub en breaks.

Bijzonderheden: Het plaatsje Ludwika heette driehonderd jaar geleden Ludwijka. Anders Ilar gebruikt die oude titel, omdat de muziek op zijn vierde album de sfeer van de 17e eeuw moet ademen. Als kind, in de periode ’77 tot ’79, speelde de Zweed graag in de bossen Het plaatsje Ludwika heette driehonderd jaar geleden Ludwijka. Anders Liar gebruikt die oude titel, omdat de muziek op zijn vierde album de sfeer van de 17e eeuw moet ademen.van Ludwika. Daar ravotte hij vaak in een groot wit huis, afgebeeld in het cd-boekje. Dat mysterieuze pand is tussen 1750 en 1801 gebouwd door vrouwen en doet nu dienst als museum. Alleen niet in de tijd dat kleine Lars er ronddoolde met zijn taperecorder. De jongen raakte gefascineerd door de mysterieuze, soms freaky geluiden die hij hoorde in de bouwval en het omliggende bos. Hij nam alles op: niet alleen het geluid van de natuur (vogels, krekels, regen), maar ook het gekraak van een trap, de melodie van de suizende wind door de kieren van de deuren en de voetstappen op zolder. Ongeveer dertig jaar later heeft hij de geluiden op die oude tapes verwerkt in zijn computer. Om meer melodie te creëren, voegde hij het trompetgeschal van zijn vader, zijn eigen pianospel en electronische beats en bleeps aan de tapegeluiden toe. Het resultaat is een spannende luistertrip, waarin je jezelf waant in de donkere bossen van Ludwika. Alsof je in levenden lijve bent beland in de film Blair Witch Project. Eigenlijk best moedig van dat kereltje, hij was destijds een jaar of vijf, om moederziel alleen in dat freaky pand en bos rond de dolen.

Hoogtepunt: de zenuwslopende afsluiter Ludwijka 9. Zelden zoveel spanning gehoord in een stuk muziek.

Dieptepunt: Het album klokt nog geen zestig minuten. Erg kort is dat niet, maar als je opgaat in de trip van Anders Ilar, dan valt de laatste toon nogal rauw op je dak.

Oordeel zelf: luisteren naar Ludwijka Extended Visit

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader, maar niet voor hartpatiënten.

Luister ook eens naar:

Biosphere

Aphex Twin

Boards of Canada

Anders Ilar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws