Cafe del Mar XIV

Partyscene Redactie | 8 juni 2007
music

Frisbee van de week

Intro: Mijn vriendin zei het nog: 'Maak je niet druk joh. Dan schrijf je er toch niet over?' Tja, maar dan lopen de trouwe Love2Party-lezertjes het risico om zich in de vingers te snijden met de aankoop van dit gedrocht. Daarom, beste mensen, laat je niet misleiden door de prachtige box. Want zo fraai als het artwork van de veertiende aflevering van de vermaarde serie Café Del Mar, zo saai is de muziek.

Genre: Behangmuziek, praatgroepmeuk, condoleance geluidsopvulling, zelfs de gemiddelde Sneakerz-dj haalt hier z’n neus voor op.

Bijzonderheden: Wanneer en waar is het eigenlijk misgegaan met Café del Mar en haar cd-serie? Dat moet haast wel door het vertrek van de wandelende muziekencyclopedie José Padilla in ’99 zijn geweest. De Spaanse dj verkoopt begin jaren negentig op verzoek van de strandgasten de eerste cassettebandjes met balearic grooves op het strand bij Café del Mar. In ‘94 verschijnt het eerste gelijknamige mixalbum. Padilla Cafe del Mar deel 14 is net zo goed als deel 13neemt zes baanbrekende edities voor zijn rekening, waarmee hij (groten)deels verantwoordelijk is voor de loungetrend die in Europa ontstaat. Daarna draagt hij de fakkel over aan DJ Bruno. Toegeven: die stelt op zijn beurt vijf alleraardige verzamelaars samen, maar de magie van Padilla ontbreekt. De cd-verkoop van de loungeserie gaat omlaag en Bruno wordt de tent uitgejaagd. Maar beter zonder Bruno is de cd-serie niet geworden. Het grootste probleem is dat de serie nu wordt uitgebracht in eigen beheer: Café del Mar Music, niet meer door major React (wat later Resist is geworden). Daardoor is er niet meer zoveel geld te besteden dan voorheen, dus moet er worden beknibbeld op de muziek. Dat betekent geen dure wereldsterren uit het chillout-genre als Fila Brazillia, Nightmares On Wax en Global Communication, maar goedkope eilandbewoners als Kitty The Bill, Rue du Soleil en Michael Hornstein - wie kent ze niet? Het resultaat: valse zangeressen, tweedehands gitaren, schelle scheidsrechterfluitjes, ongestemde kerkorgels en plastic kindertrompetjes. Je zou toch denken dat de eigenaar van Café del Mar - met goedlopende zaken in onder meer Ibiza, Lanzarote en Singapore - wel wat budget heeft voor deze cd-serie. Heeft hij ook wel: alleen is dat grotendeels besteed aan de lay-out en productie van het doosje. Niet aan de muziek.

Hoogtepunt: De gelikte box komt wel tot zijn recht in mijn nieuwe cd-kast. Nice.

Dieptepunt: Het moment dat een onverlaat de box uit de kast trekt en één van de cd’s in de player duwt.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Bagger is nog teveel lof voor deze shit.

Als je dit goed vindt, luister ook eens naar: het geluid van je schoonmoeder, nadat je de vrouw haarfijn hebt uitgelegd hoe je haar dochter elke nacht te grazen neemt.

Oordeel zelf: luisteren naar Café del Mar XIV

Tracks cd1:

light of aidan feat.note for a child - loving you
andrey denisov - night highway
kitty the bill - cabriolet tour
tape five - longitude
dab - genesis
deeper & pacific feat. Daniela ferraz - una passion perdida
mahara mc kay - soulsmooth
alexander vögele & jillene luce - soul connection
rue du soleil - missing
la caina - do tara alap
camino del sol - dans les rues de barcelone...
Elenah - luz de hielo
steen thottrup - el alba
almadrava - land of eternal sunset
michael hornstein - carma
elmara - training

Trap er niet in!!

Tracks cd 2:

viggo feat.anuska - childhood
melibea - jam'in dawn
duo mecanico - love lusury
agron - love my soul
schwarz & funk - remando al vento
jazzy pecada - slow down
gary b - love rain down
alejandro de pinedo - wonderland
clelia felix - hidden island
teri richardson - shadows of may love
ypey - love in spain
orgatronics - viva cuba musica
nouvelle vedette feat. Fleur sanderson - with you
alessandro boschi - sentosa
koru - i believe

Café del Mar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws