Compost Records meets Kindred Spirits

Partyscene Redactie | 27 april 2007
music

Freshly Composted versus Witness Future Vintage

Intro: De labels Compost en Kindred Spirits hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Compost komt immers uit Munchen en Kindred Spirits uit Amsterdam en waar bij Compost de nadruk ligt op elektronica, focust Kindred Spirits zich meer op soul, in de breedste zin van het woord. Maar wat beide labels delen, is een tegendraadse, eigenwijze visie op muziek, waarbij vernieuwing en kwaliteit belangrijker zijn dan marketingstrategie en hokjesgeest. Op Freshly Composted vol. 2 en Witness Future Vintage vol. 2 laten beiden horen wat ze in huis hebben.

Genre: Van hiphop naar house en via techno en soul weer terug.

Bij het zien van de tracklist van Freshly Composted vol. 2 loopt bij de kenner et water al in de mondBijzonderheden: Bij het zien van de tracklist van Freshly Composted vol. 2 loopt bij de kenner et water al in de mond. Carl Craig, Moodymann, Todd Terje, Ben Mono, Soil & Pimp… Kan het dan nog mis gaan? Nee, en dat gaat het ook niet. Dezelfde kenner zal sommige tracks al kennen, zoals de remix van Alif Tree's ‘Forgotten places’ van Moodyman, of ‘Waltz for Goddes’ van het gefreakte Japanse jazzensemble Soil & Pimp. Minder bekend is ‘Shahrok Soundofk’ (probeer het maar eens uit te spreken), met de energieke en funky technoplaat ‘Owlflight’. Over funky techno gesproken: mooie jongen die stil kan blijven staan bij Jean-Paul Bondy ‘Something is not right’. Op de laatste nummers gaat het tempo omlaag, met een duistere spoken-word track van Ben Mono (‘Jesus was a b-boy’), duistere hiphop van Harvey Lindo (‘Rugged individuals’), om te eindigen met het vertederende jazzy ‘I see a different you’ van het Zweedse Koop. Een label dat zo'n breed scala aan kwaliteitsmuziek tentoon kan spreiden, verdient niets minder dan groot respect.

Witness future vintage 2 is een uiteenlopende verzameling van releases die de afgelopen jaren uitkwamRespect verdienen ook Kees Heus (KC the Funkaholic)cum suis. Kindred Spirits is in een aantal jaar uitgegroeid tot een label met een sterk eigen geluid dat tot ver buiten de landsgrenzen herkend wordt. Niet voor niets worden de Amsterdammers al enkele jaren door Gilles Peterson genomineerd voor ‘Worldwide label of the year’. Witness future vintage 2 is een uiteenlopende verzameling van releases die de afgelopen jaren uitkwam. Om onduidelijke redenen bleef het album van Kid Sublime ‘Basement Soul’ ietwat onopgemerkt, terwijl ‘Somethin' about your love’, net als een hoop andere nummers van dat album, overduidelijk hitpotentie heeft. Heavy's ode aan Minnie Ripperton kreeg gelukkig wel de aandacht die het verdient nadat het geremixt werd door Jazzanova. Maar gelukkig is hitpotentie voor Kindred Spirits niet het criterium om muziek uit te brengen. Was dat wel zo geweest, dan hadden we vast niet kunnen genieten van de fraaie broken beats van de Flowriders, het opgewekte ‘Moving in circles’ van Nomo en de ronduit sublieme plaat ‘Too much’ van Rich Medina. Liquid Spirits ‘4everyday’ is een lidje dat John Legend geschreven had kunnen hebben, terwijl Tom Trago de abstracte Moodymann-sound nog wat oprekt in ‘Dirtdegree’. Het moge duidelijk zijn: we moeten trots zijn op dit dwarse label van vaderlandse bodem.

Moeten we dan maar meteen alles kopen dat uitkomt op Kindred Spirits? NeeMoeten we dan maar meteen alles kopen dat uitkomt op Kindred Spirits? Nee, dat ook weer niet. Het album Leggo de Lion van Anthony Joseph & the Spasm Band is een tergende beproeving om te luisteren. Het is spoken word van het soort dat Gil Scott-Heron ook maakte op albums als Small talk at 125th street & Lenox: eindeloos voorgedragen gedichten die door weinig meer ondersteund wordt dan een trommel en een fluit. Niets mis met poëzie, maar hiervoor bestaat al een vorm: een boek.

Hoogtepunt: Beide verzamelaars hebben ontelbare hoogtepunten

Dieptepunt: Anthony Joseph & the Spasm Band kun je overslaan. Maar misschien moet je ervan houden.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Freshly Composted is een must-have. Witness Future Vintage eigenlijk ook.

Oordeel zelf: luisteren naar Freshy Composted, Witness Future Vintage & Anthony Joseph & the Spasm Band: 1

Luister ook eens naar:

Freshly Composted 1

Chico Mann - Manifest Tone 1

Kid Sublime - Basement Soul

Compost Records

Kindred Spirits

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws