Steve Rachmad - Neo Classica (Sino)

Partyscene Redactie | 26 april 2007
music

Het ware Motorcity-gevoel

Intro: Steve Rachmad staat al 25 jaar aan de top van de vaderlandse technoscene. Onder zijn eigen naam, maar ook onder de vele pseudoniemen als Sterac, Ignacio, Dreg, Black Scorpion en Scorp. De Amsterdamse dj/producer bracht de afgelopen jaren de ene na de andere 12” uit, maar een nieuw album bleef lange tijd uit. Technasia bood hem op het Frans/Japanse label Sino een platform om onder zijn eigen naam een studioalbum uit te brengen.

Genre: Detroit-techno.

De Nederlandse fans van Steve Rachmad moesten extra lang wachten op de release. In Azië lag het album al op 22 december in de schappenBijzonderheden: De Nederlandse fans van Steve Rachmad moesten extra lang wachten op de release. In Azië lag het album al op 22 december in de schappen, Europa volgde pas twee maanden later. Rachmad is een veelzijdig producer. Zo ook op dit album, waar hij zich niet vastpint aan één stroming. De titel, Neo Classica, zegt veel over de cd. Veel originele invloeden van de klassieke techno vormen de basis, maar worden in een modern jasje gestoken. Al snel komen we bij Detroit, de rode draad in de producties van Rachmad. ‘A Fabla’ grijpt terug op het ware Motorcity-gevoel. Daar houdt het niet bij op, want ‘My Tikkie Tik’ en ‘West Point’ hebben ook de soulvolle techno zoals we die kennen van bijvoorbeeld Jeff Mills, zij het met een minimale inslag. Ook is er ruimte voor Rachmad's grote passie: electro. De basis wordt gevormd door techno, overgoten met rauwe electro, een eetlepel disco en een snufje italo. Laat dit alles ruim 5 ½ minuut doorkoken en voila ‘Arigato’ is gaar!

Het beste heeft hij bewaard voor het eind. ‘Panorama’ begint Duits minimaal, maar langzaam komen de eerste melodielijntjes naar voren en komt het nummer helemaal tot bloei. Simplistisch maar diepgaand en als afsluiter het ware hoogtepunt. Steve Rachmad is recordhouder op Awakenings. Al meer dan dertig keer stond hij op het beste technofeest van Nederland. Hij bedient ook die fans, die meer van rechttoe rechtaan techno houden. Met ‘Electronic Afternoon’, ‘Humpin’ en ‘I am a Machine’ waan je jezelf in de Westergasfabriek.

Hoogtepunt: ‘Panorama’ en ‘Arigato’ steken er met kop en schouders bovenuit.

Dieptepunt: De pure partytracks ontstijgen de middelmaat niet.

Aanrader: Zeker een aanrader. Alle stijlen binnen techno overlappen elkaar op één album.

Oordeel zelf: luisteren naar Neo Classica

Luister ook eens naar: Deetron - Twisted

L2P-interview Steve Rachmad

Steve Rachmad

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws