Ben Westbeech - Welcome to the best years of your life

Partyscene Redactie | 3 april 2007
music

Bleekneusje met soulstem

Intro: Je kunt het gerust een vliegende start noemen: Ben Westbeech debuut ‘So good today’ was ook meteen de eerste release van het nieuwe label van Gilles Peterson. En alsof dat nog niet genoeg was, maakte Osunlade de plaat tot een van de dansvloerkrakers van 2006. Zijn tweede single ‘Hang around’ werd door Karizma onder handen genomen, en voor hij het wist stond de 25-jarige Ben Westbeech vanuit het niets opeens in het middelpunt van de belangstelling. En dat schept verwachtingen voor je debuutalbum.

Genre: Soul.

Ben Westbeech heeft een stem die je eerder verwacht bij corpulente zwarte Amerikaanse gospelzangers dan bij het Engelse bleekneusje dat op de platenhoes staat afgebeeldBijzonderheden: Ben Westbeech heeft een stem die je eerder verwacht bij corpulente zwarte Amerikaanse gospelzangers dan bij het Engelse bleekneusje dat op de platenhoes staat afgebeeld. Wat dat betreft lijkt Westbeech nog het meeste op Jamie Lidell, wiens album Multiply hetzelfde verrassend zwarte geluid had als te horen is op Welcome to the best years of your life. In vijftien liedjes, de meest zo rond de drie minuten lang, verkent Westbeech de grenzen van soulmuziek: soms zwoel en broeierig (‘Pusherman’), dan weer speels jazzy (‘Stop what you're doing’), soms onweerstaanbaar swingend (‘Get closer’) en dan weer meeslepend en dromerig (‘Beauty’). Vooral de beats steken vernuftig in elkaar: ‘Get silly’ is opgebouwd rond een sample van Ray Barretto’s latin-uitvoering ‘Pasttime Paradise’, maar wordt subtiel getransformeerd tot een waar breakbeatmonster. Wat een lekker album! En wat een aanwinst voor de muziekscene!

Is dan echt alles goed aan Welcome to the best years of life? Is Ben Westbeech echt de nieuwe Jamiroquai? Hebben we hier echt te maken met een nieuwe sensatie? Helaas: hiervoor is het te vroeg. Want de kracht van Westbeech is meteen ook zijn zwakte: zijn relaxte stem en laidback-sound maken het album op sommige momenten net even te vrijblijvend. Wat ontbreekt zijn die nummers die écht in je hoofd blijft hangen. Een radiovriendelijke hit als ‘Multiply’ ontbreekt, en dat is jammer, want dat Ben Westbeech getalenteerd is, staat als een paal boven water. De beste jaren van Benn Westbeech staan nog voor de boeg!

Hoogtepunt: Meer dan genoeg hoogtepunten voor een album.

Dieptepunt: Soms is het net even iets te vrijblijvend.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Kopen, in de tuin of op je balkon gaan zitten, glaasje wijn erbij en genieten maar: ‘Laat de zomer maar beginnen!’

Oordeel zelf: luisteren naar Welcome to the best years of life.

Luister ook eens naar:

Jamie Lidell - Multiply

Gilles Peterson - Bronswood Bubblers

Ben Westbeech

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws