Octogen - 2fiveonine (Soma)

Partyscene Redactie | 22 maart 2007
music

Vreemde eend in de Soma-bijt

Intro: Wat hebben Ajax en Soma met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niets. Ajax is een voetbalclub uit Amsterdam en Soma een platenlabel uit Glasgow. Toch is er iets wat ze bindt. Zij verstaan beiden de kunst van het opsporen en opleiden van talenten. Ajax werd daar in 1995 voor beloond door het winnen van de Euopa Cup 1. Soma heeft geen bekers in de kast staan en moet het doen met een volle club ‘The Arches’ in Glasgow in plaats van een vol Museumplein. Vorig jaar werden we al getrakteerd op uistekende albums van Alex Smoke, Repeat Repeat en My Robot Friend. Nu moet de uit

Glasgow afkomstige Marco Bernardi alias Octogen het gaan maken.

Octogen CoverBijzonderheden: Octogen is een vreemde eend in de Soma-bijt. Waar andere producers zich volledig op de minimal-stroming richten, gaat Octogen voor het experiment. Hij is niet in een hokje te plaatsen. Op zijn debuutalbum 2five0nine gaat hij van electro naar ambient en via techno naar electronica. Iedere track is een ontdekking op zich. Wie gemakkelijke dansmuziek wil horen, is bij Octogen aan het verkeerde adres. Dit wordt aan het begin meteen duidelijk met sferische ambient en electronica met 'In The Beginning There Was HMX' en 'Ligrgirl'. De vergelijking met grote voorbeeld The Orb is snel gemaakt. Benardi is een begenadigd talent en weet het beste uit alle hoeken van de electronische muziek te combineren. ‘Acieob’ en ‘Soulsearcher’ hebben een duidelijke link met Detroit techno. Ook de electro-harten worden gevoed. Op ‘Monocyte’ hoor je dat Marco goed naar Drexciya geluisterd. Er is zelfs ruimte voor onvervalste acid. ‘Scionide’ brengt deze legendarische muziek naar een nieuwe dimensie. Vele eind twintig en begin dertigers denken met weemoed terug aan de dagen dat je uren achter je Nintendo Super Mario Bros speelde. Zo ook Octogen. Zo erg zelfs dat hij een verknipte electronica ode brengt aan het legendarische spel met ‘Mushroom Mario’. Bernardi heeft ook zijn eigen stem aan het album geleend. Het enigszins poppy en dromerige 'Cside' vormt een welkome afwisseling. Benardi levert een sterk en zeer breed georiënteerd debuutalbum af. Houd je van alternatieve electronische muziek? dan is 2five0nine een ‘must have’.

Hoogtepunt: De diversiteit van het album en als track ‘Acieob’.

Dieptepunt: geen

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader

Luister ook eens naar: Binnenkort komt er een release uit op Clone en zaterdag 7 april treedt hij op in de Sugar Factory in Amsterdam.

Soma

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws