The Kings of Reggae - David Rodigan & Sting International

Partyscene Redactie | 6 maart 2007
music

Lekkere, luie luisterervaring

Intro: Je kon er natuurlijk op wachten. Nadat BBE voor vrijwel ieder genre zwarte muziek (funk, hiphop, jazz, techno, house, disco) een "Kings of" compilatie had uitgebracht, moest reggae er ook aan geloven. Aan David Rodigan en Sting International de loodzware taak om in 34 platen over te brengen wat reggae is.

Genre: Nauwelijks verrassend: reggae.

Cd CoverBijzonderheden: Er is geen muziekstijl die zo duidelijk met een artiest verbonden is als reggae met Bob Marley. Het is dan ook op z'n minst opvallend dat op deze dubbelaar geen enkel nummer van de enige echte King of Reggae staat. Maar misschien dat deze open deur door de samenstellers bewust niet is ingetrapt, om te laten zien dat reggae meer is dan Marley en zijn Wailers.

De Britse dj-veteraan David Rodigan laat op zijn cd de reggae horen waarbij de wietgeur uit je speakers lijkt te komen. Rockteady uit de jaren zeventig en echte roots-reggae die onder een reisprogramma zou klinken dat een item over Jamaica uitzendt. Bekende namen als Aswad, Burning Spear en Jimmy Clif worden afgewisseld door minder bekende artiesten als The Congoes, Richie Spice en Chuck Fender.

Sting International is een succesvol producer: hij is de man achter Shaggy. Bovendien is hij samen met Timmy Regisford de resident dj van de vermaarde New Yorkse club Shelter, waar hij iedere zaterdag tot diep in de ochtend house met een hoofdletter H draait. Op deze cd tapt hij uit een ander vaatje. Hij neemt de meer hedendaagse reggae voor zijn rekening. Af en toe neigt het naar dub, ragga of soms zelfs dancehall, maar het typische lome reggaeritme, met de nadruk op de tweede en de vierde tel, blijft meestentijds behouden. Dit maakt The Kings of Reggea een lekkere, luie luisterervaring.

Hoogtepunt: Je bent in één keer bijgeschoold in een genre dat veel meer te bieden heeft dan alleen Bob Marley.

Dieptepunt: Het ontbreek toch wel een beetje aan een liedjes die echt beklijven.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Maar je moet ervan houden.

Oordeel zelf: luisteren naar Kings of Reggae.

Luister ook naar: Fat Freddy's Drop (die is stiekem eigenlijk beter).

BBE Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws