James Brown - Dynamite X (Couch Records)

Partyscene Redactie | 23 februari 2007
music

Mister 'Rotting' dynamite

Intro: Best verleidelijk hoor, om al die ‘goudeerlijke’, cross my heart-hope to die, quotes even te citeren. Waarin iedereen zonder blikken of blozen vol blijft houden dat dit project al een jaar voor James Brown zijn dood op touw is gezet. Maar in een wereld waarin het worldwide web zelfs tot in Japan reikt, duurt zo’n leugen toch maar even. Over lijkenpikkerij en goedbedoelde remixen.

Genre: Dodemansremixen.

Ain't it funkyyyyyy??Bijzonderheden: Feit 1: in 2002 verscheen in Japan een cd genaamd: ‘James Brown-Ultimate remixes’. 12 JB classics in een nieuw jasje gestoken. broken beats, drum & bass, da funk, Gaaa-roovy! Feit 2: in 2007, kort na het overlijden van de Godfather of Soul verschijnen de eerste persberichten over een aankomende cd vol nieuwe spectaculaire remixen. Feit 3: Half februari ligt hij in de winkels. De Japanse 2002 release dus, min drie nummers, maar met daarvoor in de plaats twee hele nieuwe, Oostenrijkse remixen.

Volksverlakkerij? Misschien wel, maar de timing is perfect. Terwijl het lichaam van James Brown nog ergens boven de grond lag en hij even ‘the hardest smelling man in showbusiness’ was, verscheen dit remixalbum. Maar waarom zou je deze cd kopen in plaats van één van de vele greatest hits?  In de eerste plaats is er bij elk nummer in ieder geval nog steeds de herkenning. Daarnaast zal niemand je recht in je gezicht durven te beschuldigen dat je bent blijven hangen in the sixties. De belangrijkste reden is natuurlijk dat het allemaal best aan te horen is. Tuurlijk is het broken beat-geluid niet meer zo hip als een paar jaar terug, maar hey, hoe oud is de muziek van James Brown zelf eigenlijk wel niet? 

Hoogtepunt: Eindelijk weer eens een paar modernere remixen van James Brown te koop. 

Dieptepunt: De uitvluchten om deze release toch maar vooral goed te praten.  

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Bescheiden aanrader. Zitten wel wat leuke dingen tussen.

Oordeel zelf: luisteren naar Dynamite X

Luister ook eens naar: één van de vele originele JB-albums.

James Brown

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws