Triple R - Selection 5 (Trapez Ltd)

Partyscene Redactie | 1 februari 2007
music

‘Recht toe, recht aan minimal’

Intro: Het Keulse nachtleven ademt minimal. Naast het Kompakt-imperium van Michael Mayer is Traum Schallplatten aan een opmars bezig. Sinds begin jaren negentig brengen Traum en sublabels Trapez en Trapez Ltd de ene na de andere techno en minimal klapper uit. Dit alles onder de bezielende leiding van Riley Reingold en zijn vriendin Jacqueline. Riley is als dj Triple R de grondlegger van de Keulse technoscene. Onder die naam brengt hij jaarlijks een nieuwjaarsgeschenk uit: Triple R Selection.

Genre: minimal
Bijzonderheden: Trapez is een springplank voor de sterren van morgen. Op het eerste oog geen aansprekende namen, de doorgewinterde minimal-fan echter watertandt bij de discografie van dit label. Onder anderen Akufen, Gabriel Ananda, Alex Under, M.I.A., Dominik Eulberg en Oliver Hacke maken deel uit van de Trapez-familie en zijn dankzij dit label inmiddels gevestigde namen. Triple R kijkt ook over de grens. Zo hebben Amsterdammers Patrice Baumel en Shinedoe inmiddels platen op dit label uitgebracht.

Riley is als dj Triple R de grondlegger van de Keulse technoscene. Onder die naam brengt hij jaarlijks een nieuwjaarsgeschenk uit: Triple R Selection.Het belooft een mooi jaar te worden voor Trapez. Triple R heeft de wereld afgestruind en enkele talenten gevonden. In Engeland is hij tegen veelbelovende producers Rico Püstel en Mark-Henning aangelopen. Vooral Püstel overtuigt op dit album met het speelse ‘Chief Redden’. Maar dat is nog niet alles, wat betreft de inbreng van de jonge honden. In juli debuteerde de in Japan woonachtige Australiër Luke Le Mans op Trapez met een 12”. Triple R heeft de b-kant van deze release, ‘The Docks’, op dit album opgenomen. Luke blaast met de klassieke 303, acid nieuw leven in. Ook de mysterieuze Andrea Ferlin debuteert. Met haar nog uit te komen track ‘Clear’ houdt ze de spanning erin met warme synths en minimale speldenprikjes. Naast deze onbekende namen komen we gearriveerde producers tegen. Gabriel Ananda heeft ‘You got good ash’ van Marek Bois onder handen genomen en Dominik Eulberg ‘Fillertet2’ van Shane Berry.

Gui Boratto en Martin Eyerer zijn sinds enkele maanden samen in de studio te vinden. Als Eyerer & Atto debuteerden ze onlangs op Trapez. Het is te hopen dat deze samenwerking standhoudt, want hun eerste track, ‘Supersnack’, smaakt naar meer. Neurotische minimal gecombineerd met percussietechno, het beste van beide producers in één track. Amerikaans supertalent Jeff Samuel mag natuurlijk niet ontbreken op een ‘Trapez best off’. Na talloze releases op onder meer Trapez en Poker Flat, bracht hij in november zijn debuutalbum Step uit op Trapez. Met de track ‘Gonadropin’ laat Jeff niets aan het toeval over: pure dansvloer minimal. Hij weet met constante beat, sferische sonar bleep en funky handclaps het nominale uit minimal te halen. 

Op het moment dat de eenzijdigheid de overhand neemt, verrast Triple R met ‘Kitchen’ van Nôze. Met ‘I was walking in my kitchen’ start Nôze woedend zijn relaas over zijn nachtelijke escapades in zijn keuken. Zeer catchy is het gezongen refrein wat het tot een ware floorfiller maakt. Na een verhaal over een keuken heeft het duo ‘Und’ het over een ‘Fox in the Box’. Jammer dat de vrouwelijke stem niet meer dan een slap aftreksel van Miss Kittin is. Buiten deze twee vocale uitstapjes, domineert op dit album ‘Recht toe, recht aan minimal’. Weinig diepgang, maar dat deert niet. Triple R weet twintig tracks lang te boeien met een strak aan elkaar geregen selectie.

Hoogtepunt: Nôze met ‘Kitchen’ en Luke Le Mans met ‘The Docks’.
Dieptepunt: deMiss Kittin rip off van ‘Und’.
Aanrader, twijfelgeval of bagger:houd je van minimal? Dan is het zeker een aanrader!

Beoordeel zelf: Luisteren naar Triple R - Selection 5
Luister ook eens naar:

Dapayk Solo - Impulsion Parasite

Tracks Selection 5

1. Riley Reinhold - ‘Point Zero’ Unreleased
2. Shane Berry - ‘Fillertet 2’ (Dominik Eulberg rmx)
3. Rico Pustel - ‘Chief Redden’
4. Eyerer & Atto - ‘Supersnack’
5. Marek Bois - ‘You Got Good Ash’ (Gabriel Ananda Rmx)
6. SLG - ‘Rushhour’
7. Luke Le Mans - ‘The Docks’
8. 3 Channels - ‘Amnesia’
9. Jeff Samuel - ‘Gonadodropin’
10. Sandiego - ‘Rogoredo’
11. Florian Meindl - ‘Tamiflop 2’
12. Alex Under - ‘El Danubio Universal’
13. Swat-Squad - ‘Escoria’ (Audio Werner Rmx)
14. Mark-Henning - ‘Pokerbot’
15. Andrea Ferlin - ‘Clear’
16. Noze - ‘Kitchen’
17. UND - ‘Fox in the Box’
18. Renato Figoli - ‘La Stelle Sono Tante’
19. Toro - ‘Geht auf Zwei’
20. Eyerer & Atto - ‘Supersnack’ (Oliver Hacke Rmx)


Trapez

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws