Heiko Laux - Waves (Kanzleramt)

Partyscene Redactie | 8 december 2006
music

Golven zonder schuimkoppen

Intro: Heiko Laux, technoproducer sinds 1994 en oprichter van het Duitse label Kanzleramt, brengt op datzelfde label zijn vijfde soloalbum Waves uit. Er wordt ons in de perssheet een ‘mix van sferische momenten, elektrobeats en Detroit techno’ beloofd. We zijn benieuwd.

Genre: Techno/ Electro

De man die we kennen van prachtige releases als ‘Souldancer’ en ‘The Silent Bass’, brengt op dit album weinig uitdagende baslijntjes en synthsBijzonderheden: Misschien moeten we als muziekliefhebbers een fonds voor Heiko Laux oprichten en wat geld inzamelen, zodat hij nieuwe apparatuur kan aanschaffen. Al bij de eerste tracks waan je je namelijk terug in de late jaren negentig. De man die we kennen van prachtige releases als ‘Souldancer’ en ‘The Silent Bass’, brengt op dit album weinig uitdagende baslijntjes en synths. In de track ‘Sharpened’ zitten ouderwetse kicks die na een paar minuten beginnen te irriteren en ook de onvervalste disco-claps in ‘The Bridge’ zijn niet meer van deze tijd. De afsluiter ‘Fire At Will’ grijpt zelfs terug naar de militante marcheertechno die tien jaar geleden al minder geliefd begon te worden. Meneer Laux noemt het zelfs ‘Modern Detroit’, maar er is weinig moderns op het album te ontdekken.

‘Writin’ time part 1’ en ‘part 2’, goede pogingen tot funky electro, zijn nog de meest aantrekkelijke tracks van het album. Ook de collaboratie met ‘good old’ Steve Rachmad bij ‘Shared Wave’ brengt nog een beetje dirty funk in de brouwerij. De titel Waves is overigens wel goed gekozen, want de meeste tracks komen en gaan zonder duidelijk begin of eind. De technoliefhebbers die hopen op grote technogolven met witte schuimkoppen erop, kunnen deze release echter beter overslaan.

Hoogtepunt: ‘Writin’ time part 1’ en ‘part 2’.

Dieptepunt: Het hele album klinkt erg gedateerd.

Twijfelgeval, aanrader of bagger: Nog net geen bagger, maar de muziek voegt erg weinig toe aan de huidige technosound.

Luister wel eens naar: Kanzleramt 5

Kanzleramt

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws